Duitse bisschoppen tobben over brief paus

Onder de Duitse bisschoppen tekent zich een conflict af over het antwoord dat zij moeten geven op een brief van de paus, waarin deze de bisschoppen maant de abortuspraktijk zoals die in Duitsland geldt niet langer te ondersteunen....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Aan de ene kant bevinden zich conservatieven als Joachim Meisner, aartsbisschop van Keulen, en diens collega uit München, Friedrich Wetter. Zij staan een harder standpunt van de kerk in de abortuskwestie voor. De aartsbisschop van Fulda, Johannes Dyba, is zelfs nog verder gegaan: hij heeft de Duitse abortuspraktijk 'een licentie voor moord' genoemd.

Volgens de abortuswet is een abortus in de eerste twaalf weken van de zwangerschap niet strafbaar. Wel moeten de vrouwen officieel advies vragen en daarvan een attest overleggen. De katholieke kerk onderhoudt 264 van de 1685 adviesbureaus in de bondsrepubliek. De paus vraagt de bisschoppen in zijn brief het officiële standpunt van de kerk te eerbiedigen en geen attesten meer af te geven.

De bisschoppen moeten vandaag hun reactie bekendmaken. Tegenover de traditionele kerkleiders staan de meer liberalen, zoals Karl Lehmann, aartsbisschop van Mainz, en de meerderheid van de diocesane bisschoppen in Duitsland.

Deze liberalere groep wil de huidige regeling voortzetten en kan daarbij rekenen op de steun van de meeste politici. Gisteren nog verdedigden bondskanselier Kohl (CDU) en de minister van Buitenlandse zaken, Klaus Kinkel (FDP), de abortusregeling, die destijds moeizaam werd bereikt. Zij vroegen de kerkleden die ook in toekomst te respecteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden