Duitse bisschop laat zich graag rondrijden in een benzineslurper

Bisschop Franz-Josef Overbeck verplaatst zich in deze auto, een VW Phaeton V6TDI 4Motion. Beeld anp
Bisschop Franz-Josef Overbeck verplaatst zich in deze auto, een VW Phaeton V6TDI 4Motion.Beeld anp

De paus in Rome mag tegenwoordig voor een wat soberder vervoermiddel kiezen, zijn zielenherders in het autogekke Duitsland rijden nog steeds in grote en benzine- of dieselslurpende auto's. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van milieubond Deutschen Umwelthilfe (DUH). Andere opmerkelijke uitkomst: protestantse kerkleiders rijden wel milieubewust.

De roodste kaart gaat naar bisschop Franz-Josef Overbeck uit Essen. Zijn VW Phaeton V6TDI 4Motion blaast per kilometer 224 gram CO2 in de lucht. Daarmee overschrijdt de kerkvader de grenswaarde volgens de DUH met 70 procent. Overbeck zag vorig jaar ook al rood.

'De bisschop uit Essen heeft nog steeds niet begrepen dat ook managers met een goddelijke opdracht zich op aarde aan de klimaatregels moeten houden', klinkt het bij DUH.

Enige retoriek wordt bij de bond niet geschuwd: 'De grensoverschrijders begeven zich hiermee op het vlak van milieuzaken in het vagenuur.' De kerkleiders - het begrip 'katholische Taliban' valt - zitten wat 'betreft hun autokeuze vast in een fundamentalistisch denkpatroon'.

Duurste Volkswagen

In Rome waait er tegenwoordig een nieuwe wind als het om de autokeuze gaat. De vorige paus, Benedictus XVI, liet zich - net als bisschop Overbeck - nog rondrijden in de duurste Volkswagen, de Phaeton. Maar Benedictus was dan ook een Duitser.

De huidige paus doet het allemaal wat eenvoudiger. Hij rijdt een Ford Focus. Ook heeft hij zich, tot afgrijzen van zijn beveiligers, al eens verplaatst in een 30 jaar oude en daarmee niet echt milieuvriendelijke Renault R4, met 300 duizend kilometer op de teller. Hij zei ooit dat het hem 'pijn doet' als hij priesters of nonnen in de nieuwste automodellen ziet rijden. 'Dat geeft geen pas.' Hij predikt eenvoud.

Die boodschap is nog niet bij de katholieke leiding in Duitsland aangekomen, blijkt uit de inspectie van het wagenpark van de 52 'obersten Manager in göttlichem Auftrag'. 24 kerkleiders houden zich aan de norm, ze blijven onder de 130 gram CO2 per kilometer. Zij kregen een groene kaart. Zij zijn vooral van protestantse huize.

Sterker, geen enkele volger van Maarten Luther zag rood. De katholieken zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Landesbischof Jochen Bohl van de Evangelisch-Lutherischen Landeskirche in Saksen. Hij rijdt een Mercedes E300 Blue TEC Hybrid, die slechts 99 gram CO2 per dienstkilometer uitstoot.

'Opmerkelijk', zegt men fijntjes bij de DUH, 'de protestanten volgen de richtlijnen uit Rome beter op dan de bisschoppen en kardinalen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden