Duitse Bild maakt statement met fotoloze krant

Zelfontkenning. Dat woord moet menig Duitser door het hoofd zijn gegaan toen hij de dinsdageditie van Bild in de kiosk zag liggen. In de boulevardkrant, in oplage de grootste krant van Europa, stonden dinsdag geen foto's. En dat is hoogst merkwaardig, voor een krant die zijn naam al 63 jaar eer aandoet door meer paginaruimte aan beeld te besteden dan aan tekst.

Deel van de site van Bild op dinsdagmorgen. Beeld Bild
Deel van de site van Bild op dinsdagmorgen.Beeld Bild

'Hiermee willen we laten zien hoe belangrijk foto's voor de journalistiek zijn', stelde de hoofdredactie op de voorpagina zelfontkenning uit eigenbelang dus.

In veel Europese landen laaide vorige week een discussie op over de ethische bezwaren tegen het plaatsen van de schokkende foto's van de verdronken Syrische peuter Alan Kurdi. De foto van het kinderlijkje verspreidde zich met een noodvaart over sociale media, maar in Duitsland vonden sommige kranten het bezwaarlijk of ronduit onkies om zulk menselijk drama te gelde te maken.

Krachtig duet

En dat schoot de redactie van Bild, het paradepaard van het in Duitsland roemruchte mediaconcern van Axel Springer, diep in het verkeerde keelgat. De redactie verzet zich al jaren met hand en tand tegen de restricties op fotografie die in andere media gestaag voet aan de grond hebben gekregen: balkjes voor ogen van criminelen uit privacyoverwegingen, toestemming vragen om te mogen fotograferen en geen al te grote gruwelen.

Bild drukte bijvoorbeeld een grote foto af van bij een gifgasaanval in Damascus omgekomen kinderen en eentje van Andreas Lubitz, de piloot die in maart een German Wingstoestel te pletter vloog tegen een Alpenwand. Ze plaatsten ook een gigantische foto van Alan.

'Wat Bild uniek maakt is het krachtige duet van foto en tekst', schrijft de redactie in een manifestachtige tekst. 'Bild spreekt het gevoel aan, het oudste deel van het menselijk brein.' En: 'Bild is dagelijks beleefde geschiedenis, omdat ze geschiedenis voelbaar maakt.'

Niet de eerste

De reden dat Bild dat doet en blijft doen is, zo schrijft de redactie, omdat mensen in westerse landen zich geen werkelijke ellende kunnen voorstellen foto's van gruwelijkheden elders ter wereld zijn de enige manier om die 'pijnervaring' toch mee te krijgen - en dat moet om te blijven beseffen hoe dun de 'korst van de civilisatie' is.

Het is niet de eerste opmerkelijke actie van de krant deze zomer. Eerder baarde de krant vooral in het buitenland opzien door zich met de actie 'Wij helpen' voorstander van de open Duitse armen voor vluchtelingen te verklaren, terwijl de boulevardpers in andere landen vaak xenofoob is.

Bild blijft trouw aan de door Axel Springer in 1952 opgestelde bedrijfsrichtlijnen: onder meer het te allen tijde opkomen voor de Duitse rechtsstaat, voor Europese eenwording en het het afkeuren van elke vorm van dictatoriale onderdrukking. Andere richtlijnen zijn overigens solidariteit met de VS en Israël.

Dat er in de krant van dinsdag geen beeld staat, is trouwens niet helemaal waar: in de vele advertenties die de krant telt, zijn wel gewoon foto's gebruikt. Maar ook dat sluit aan bij de grondprincipes van de Springerpers: het verdedigen van de vrije sociale markteconomie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden