Duitse bewindsman woont bevrijdingsfeest bij

De opmerkelijkste bezoeker onder de half miljoen deelnemers aan de dertien bevrijdingsfestivals was dinsdag in Assen de Duitse staatssecretaris Simon van Defensie....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Voorhoeve had de komst van zijn Duitse ambtgenoot - minister Rühe bleek op het laatste moment verhinderd - vooraf besproken in het kabinet en 'afgestemd' met de veteranenorganisaties en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het was voor het eerst dat een vertegenwoordiger van de Duitse regering deelnam aan de viering van de bevrijding van de Duitse bezetting.

In Wageningen, bij het begin van de traditionele bijeenkomst met prins Bernhard en oud-strijders in de Bergkerk, kreeg een zeventigjarige Schotse bevrijder van 53 jaar geleden een hartaanval toen hij met een vaandel de kerk binnenmarcheerde. De oorlogsveteraan is in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. De dienst in de kerk werd afgelast. Prins Bernhard legde ter nagedachtenis van de gevallenen een krans op het 5 Mei Plein naast hotel De Wereld, waar in 1945 de Duitse capitulatie werd getekend, en nam met enkele tienduizenden toeschouwers het defilé af van honderden oud-strijders uit binnen- en buitenland. Vorig jaar overleed een veteraan na het defilé aan een hartaanval.

De viering van Bevrijdingsdag was begonnen in Den Haag met het aanheffen van een 'stemmengolf' door driehonderd zangers en zangeressen met Stemmen voor Vrijheid. Diverse koren brachten het lied per trein door het land. Solist Bill van Dijk ging er per bus mee aan de haal om er dinsdagavond mee te eindigen aan de Amstel in Amsterdam. Daar luisterden ook koningin Beatrix met prins Claus en dichter-bioloog Leo Vroman naar het concert met internationale artiesten, dat Bevrijdingsdag afsloot.

De koningin had 's middags in het Vredespaleis in Den Haag de herdenking bijgewoond van 150 jaar Nederlandse Grondwet. De Friese popgroep De Kast en Anouk uit Den Haag vlogen intussen per luchtmachthelikopter over Nederland om her en der bevrijdingsfestivals aan te doen met optredens.

In Alkmaar kreeg de Socialistische Partij een proces-verbaal van de politie. Landelijk bestuurder De Vroomen stond met partijgenoten en een aanhangwagen vol folders op het feestterrein van bevrijdingsdag. Zonder vergunning en tot ergernis van het plaatselijke 5 mei comité, dat de SP'ers vergeefs had gevraagd te vertrekken. 'In dit feest hoort geen politiek thuis', aldus bestuurslid Vellenga van het 5 mei comité.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden