Duitse autoriteiten verbieden twee neo-nazipartijen

In Duitsland zijn vrijdag opnieuw twee nazi-organisaties opgerold en verboden. Er werden geen arrestaties verricht, wel grote hoeveelheden propagandamateriaal in beslag genomen....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

Het verbod van de Freiheitliche Deutsche Arbeiterpartei (FAP) en Nationale Liste (NL) is volgens minister Kanther van Binnenlandse Zaken een gevolg van de agressieve manier waarop deze partijen haat zaaien tegen democratische organen. Zowel FAP als NL maakt zich tevens schuldig aan antisemitische hetzes en campagnes tegen buitenlanders.

In 1993 had Kanther reeds het Constitutionele Hof ingeschakeld met het verzoek de FAP te verbieden. Gisteren maakte het Hof bekend dat de FAP niet als politieke partij, maar als vereniging kan worden beschouwd. Op basis van de voorschriften en regels waaraan verenigingen moeten voldoen, kon de minister van Binnenlandse Zaken zonder al te veel juridische problemen zelf ingrijpen.

Er werd onmiddellijk beslag gelegd op een aantal bankrekeningen van de FAP en op talrijke plaatsen werd huiszoeking verricht, onder meer bij FAP-aanvoerder Friedheim Busse in Oberhausen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in de deelstaat Hamburg kwam op hetzelfde moment in actie tegen de Nationale Liste, eveneens een vereniging van nationaal-socialisten. De relatief nieuwe NL is officieel voornamelijk in het noorden van Duitsland actief, maar onderhoudt volgens de binnenlandse veiligheidsdienst net als de FAP internationale contacten.

Beide groeperingen kwamen deze maand weer in het nieuws na de moord op vier zigeuners in Oostenrijk. Het vermoeden bestaat dat de daders van die aanslag deel uitmaken van een groter netwerk, waarin ook de FAP en NL actief zijn.

Het verbod van een hele reeks fascistische partijen en verenigingen vanaf 1992 heeft volgens Ernst Uhrlau van de Veiligheidsdienst in Hamburg tot gevolg dat veel extremisten ondergronds zijn gegaan. De controle op hun activiteiten zou daardoor zijn bemoeilijkt. Collega's van Uhrlau hebben al gesproken over een 'Braune Armee Fraktion' en waarschuwen tegen terroristische aanslagen.

De FAP wordt door de Duitse regering beschouwd als de gevaarlijkste rechtse groepering. Officieel heeft de partij 150 leden, van wie een onbekend aantal het afgelopen jaar is overlopen naar de NPD, de oudste naoorlogse neo-nazipartij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden