Duitse asielkwestie: Merkel en het huilende meisje

Angela Merkel heeft een jonge Palestijnse asielzoekster aan het huilen gemaakt. Vervolgens heeft ze haar geaaid. Op televisie. Dat zijn al genoeg ingrediënten voor een mediarel. Maar de enorme aandacht die het incident van vorige week in Duitsland krijgt, toont vooral hoezeer het land met de immense toestroom aan asielzoekers worstelt.

Sterre Lindhout
Bondskanselier Merkel probeert het Palestijnse meisje Reem te troosten nadat ze haar aan het huilen heeft gemaakt. Beeld .
Bondskanselier Merkel probeert het Palestijnse meisje Reem te troosten nadat ze haar aan het huilen heeft gemaakt.Beeld .

Het Palestijnse meisje Reem vertelt in een 'burgerdialoog' hoe de dreigende uitzetting haar schoolprestaties negatief heeft beïnvloed. Ze is al vier jaar in Duitsland. Haar Duits is perfect. Merkel lijkt aangedaan, maar blijft zakelijk: 'Politiek is soms hard, er zullen meer mensen terug moeten.' Dan merkt ze dat Reem huilt. 'Och kom', zegt Merkel. En ze loopt naar Reem toe, aait het meisje. 'Je hebt het toch prima gedaan.'

Harteloos, vonden haar critici.

Het relletje kwam op het goede moment, zoals een politiek commentator van Die Zeit opmerkte. 'Eindelijk heeft de vluchtelingenellende in Duitsland een gezicht. Het gezicht van het 13-jarige Libanees-Palestijnse meisje Reem.'

Koploper

Duitsland is met afstand Europees koploper in het opnemen van asielzoekers. In 2014 deden 173 duizend mensen een asielaanvraag in Duitsland - ongeveer eenderde van het aantal asielzoekers dat in dat jaar naar Europa kwam.

Dat bij delen van de bevolking de weerstand tegen asielzoekers groeit, werd afgelopen winter duidelijk tijdens demonstraties van burgerbeweging Pegida.

Vorige week werd in twee asielzoekerscentra in Baden-Württemberg brand gesticht. De 'rijke' Zuid-Duitse deelstaat krijgt veel asielzoekers, omdat de verdeelsleutel grotendeels wordt gemaakt op grond van belastinginkomsten. Het aantal 'Centra voor eerste opname' is er het afgelopen jaar vertienvoudigd: van 900 naar 9 duizend.

Cynisch bewijs

Vorige week zetten onbekenden een (inmiddels verwijderde) kaart online met alle asielzoekerscentra, bedoeld om geweld tegen asielzoekers aan te sporen. Dit jaar werden al bij 150 asielzoekerscentra incidenten gemeld.

Politici benadrukken dat de uitingen van ressentiment geenszins lijken op die begin jaren negentig, toen Duitsland werd geplaagd door aanslagen op asielzoekerscentra van extreem-rechts. Het grootste deel van de bevolking zou nu veel meer met asielzoekers begaan zijn.

Een wat cynisch bewijs voor die stelling was er maandag in Bremen, waar het huis van een sociaal-democratisch senator met stenen en verf werd bekogeld door extreem-links, 'uit protest tegen het asielzoekersbeleid'.

Hardvochtig of eerlijk?

Dan Merkel en Reem, die in Nederland natuurlijk de bijnaam 'De Duitse Mauro' kreeg. Was Merkel hardvochtig, of eerlijk? Of beide?

Reem kreeg geen kaartjes voor een voetbalwedstrijd, zoals toenmalig staatssecretaris Bleker aanbood aan Mauro. Merkel zou zoiets nooit doen - in politieke kwesties laat ze zelden gevoel zien. Dat oogt soms hard, maar het is wel eerlijk, schrijft commentator Nico Fried in de Süddeutsche Zeitung. Kiezers waarderen die eerlijkheid. Zelf zei Merkel dat ze het een slecht idee vindt dat een asielzoeker die toevallig in contact komt met de bondskanselier een voorkeursbehandeling zou krijgen.

Met Reem komt het overigens waarschijnlijk toch goed. De burgemeester van Rostock, de stad waar Reem verblijft, heeft beloofd zich in te zetten voor een verblijfsvergunning voor haar familie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden