Duitse anti-neonazi-folder komt niet uit de lucht vallen

De folder die de Amadeu Antonio Stiftung heeft uitgebracht en waar Geert Wilders zo boos over is, komt niet uit de lucht vallen. Sinds november is de Duitse overheid extra bedacht op extreem-rechts geweld en is er in de media veel meer aandacht gekomen voor de gevaren van de neonazi's.

De politie onderzoekt een huis in Zwickau nadat er een explosie heeft plaatsgevonden. Beeld afp

In november kwamen de zogeheten Döner-moorden aan het licht, al mogen ze in Duitsland niet meer zo worden genoemd. Gesproken wordt nu over de Zwickau-terreurgroep; twee extremisten en één helper die tussen 1999 en 2011 negen buitenlanders (van wie een aantal met een Döner kebab-restaurant) en een politieagente om het leven brachten. Er kwam toen grote kritiek op de de Duitse overheid, die volgens critici te lang 'blind aan het rechteroog' zou zijn geweest.

Dreiging
De aandacht in Duitsland was meer gericht op dreiging uit extreemlinkse hoek; er zijn bij de oosterburen meerdere extreemlinkse groeperingen. De afgelopen jaren steeg het aantal misdaden uit deze linkse hoek, al zijn ze wel veel minder gewelddadig dan de Rote Armee Fraktion (RAF)., die in de jaren zeventig en tachtig ruim 30 mensen vermoordde. Duidelijk is nu dat het aantal Duitse rechts-extremisten weliswaar niet in aantal gegroeid is, maar wel radicaler is geworden.

De Amadeu Antonio Stiftung, vernoemd naar een jongen die werd vermoord door neonazi's, is in Duitsland een bekende stichting, die vraagt om meer aandacht voor geweld uit de extreem-rechtse hoek. De stichting heeft berekend dat er sinds 1990 niet 45 mensen, zoals de officiële cijfers van de Duitse overheid luidden, maar rond de 180 mensen zijn omgekomen door extreem-rechts geweld. Over die cijfers zijn de experts het niet eens, maar de discussie die erover losbarstte is exemplarisch voor de extra aandacht voor de gewelddadige kant van de extremisten, sinds de ontmaskering van de Zwickau-terreurgroep.

Schandelijk
In de laatste folder van de stichting wordt aandacht gevraagd voor het gevaar van de aanwezigheid van extreem-rechtse groeperingen op de sociale media. Geert Wilders is woedend over de folder, omdat hij er drie keer in figureert. Hij vindt dat schandelijk, omdat volgens hem de suggestie wordt gewekt dat het gedachtegoed van de PVV medeverantwoordelijk is voor het geweld van Duitse neonazi's. De PVV heeft Kamervragen gesteld en wil dat de Duitse ambassadeur wordt ontboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden