Duitse Afghaan veroordeeld voor eermoord op zus

Een immigrant uit Afghanistan is vrijdag in Duitsland tot levenslang veroordeeld wegens eermoord. De 24-jarige man stak vorig jaar zijn 16-jarige zuster dood op een parkeerplaats in Hamburg....

AP

De verdachte, Ahmad Obeidi, bekende zijn daad. Hij zei dat zijn zuster de eer van zijn familie had aangetast. Hij had haar met allerlei mannelijke vrienden bij het station gezien en verdacht haar ervan als prostituee te werken, zei hij.

De verdediging kondigde aan in beroep te gaan. Zij had gepleit voor doodslag, omdat Obeidi in een opwelling zou hebben gehandeld. De rechter verwierp dat en wees erop dat Obeidi de moord uren van tevoren had gepland en heimelijk had toegeslagen. Hij vermoorde zijn zus Morsal ‘omdat zij niet wilde leven volgens de voor vrouwen zeer strenge regels van de Afghaanse traditie, maar als een Duits meisje’, zei de rechter.

De rechter zei verder dat er een zware morele verantwoordelijkheid rust op de familie Obeidi, die Ahmad als oudste zoon onder grote druk plaatste. Ahmads kijk op de werkelijkheid werd hem ingegeven door het slechte voorbeeld van zijn vader, die binnenkort terecht moet staan wegens mishandeling van Morsal.

De familie raakte buiten zinnen toen de rechter het vonnis voorlas. Obeidi, die op dit moment een straf uitzit wegens het toebrengen van lichamelijk letsel, schold de officier van justitie uit voor ‘hoerenzoon’ en gooide hem een stapel papier naar het hoofd. Hij en een jongere broer, die stond te schreeuwen, werden uit de zaal verwijderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden