Duitse activisten treffen ambassade VS met beamers

Voor de tweede maal binnen acht dagen is de Amerikaanse ambassade in Berlijn begin deze week getroffen door een zogenoemde 'lichtaanslag'. Activisten projecteerden de tekst 'United Stasi of America' met grote letters op de gevel van het streng bewaakte gebouw in het centrum van Berlijn.

Rolf Bos

Tegelijkertijd werden de Amerikaanse consulaten in Frankfurt en Düsseldorf in het licht gezet. De 'aanval' van de lichtkunstenaars is een protestactie tegen de aftap- en afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA.

De actiegroep Alexander - 'Anonymous League of Heroes' - straalde de beelden maandag een halve minuut op de ambassadegevel in Berlijn. Onder de tekst (de Stasi was de beruchte geheime dienst van de DDR) was het gezicht te zien van Kim 'Dotcom' Schmitz. Deze door de Verenigde Staten opgejaagde Duitse 'upload-koning', stichter van de illegale website Megaupload, woont tegenwoordig in Nieuw-Zeeland.

Na zo'n dertig seconden kwam de politie langs en zetten de actievoerders hun beamers uit. Niemand werd opgepakt. Onduidelijk is nog of de actiegroep in overtreding was. Weliswaar is het beledigen van diplomaten in theorie strafbaar, anderzijds 'is de lucht in Berlijn vrij'.

Op internet is een filmpje te zien waarop de activisten zich voorbereiden op hun actie. Ze zijn gemaskerd en laden in Kassel hun apparatuur in gehuurde bestelbusjes. Vandaar rijden ze naar Frankfurt, Düsseldorf en Berlijn. Het blijft onduidelijk wie de vijftien zijn, hun namen zijn niet bekend.

Waterboarden
Wel duidelijk is dat de Duitse lichtkunstenaar 'en vrijmetselaar' Oliver Bienkowski (31) de benodigde apparatuur aan de activisten heeft geleverd. Hijzelf straalde een week geleden de tekst al eens op de muren van de ambassade in Berlijn. Daarna vertelde de 'expert in guerrillamarketing' dat de door de VS gezochte Kim Dotcom in Nieuw-Zeeland de anti-Amerikaanse slogan heeft bedacht.

Bienkowski: 'Kim heeft niet voor de actie betaald, nee. Hij heeft zijn geld hard nodig om een mogelijk proces tegen de Verenigde Staten te financieren.' Met een knipoog: 'Die willen hem afvoeren naar Guantánamo om hem daar te waterboarden.'

De Duitser heeft al eerder lichtbeelden op muren van ambassades geprojecteerd. Zo liet hij de tekst 'Make Love Not War' op de muren van de diplomatieke vertegenwoordigingen van Israël, Canada en Saoedi-Arabië branden. 'Ditmaal waren de Verenigde Staten aan de beurt', zegt hij in Der Tagesspiegel.

Asielverzoeken
Op Facebook krijgt de Duitser veel bijval voor zijn actie, maar ook zijn er mensen die de vergelijking met de Stasi ongepast vinden. 'Ze schrijven dat de Stasi veel erger was. Mensen die zoiets schrijven hebben geen idee wat tegenwoordig technisch mogelijk is. Erich Mielke (baas van de Stasi) kon slechts dromen van de mogelijkheden die de NSA bezit.'

Bienkowski denkt niet dat hij vervolgd zal worden voor zijn lichtbeeldenactie. 'Mocht het toch zo zijn, dan zal ik voor mijn vlucht naar Guantánamo nog wat asielverzoeken bij Zuid-Amerikaanse landen deponeren. Maar nu ga ik eerst een hapje bij McDonald's eten.'

De Amerikanen zien overigens af van aangifte.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden