NieuwsNord Stream 2

Duits verzet tegen sancties VS voor bedrijven die werken aan Russische gaspijpleiding

Duitsland heeft geprotesteerd tegen een voorstel van het Amerikaanse Congres om sancties op te leggen aan bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van Nord Stream 2, de omstreden pijpleiding die Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland moet brengen. De strafmaatregelen kunnen ook Nederlandse bedrijven treffen, waaronder Boskalis en Shell.

Het schip Audacia legt buizen voor Nord Stream 2, de pijpleiding waardoor het Russische energiebedrijf Gazprom jaarlijks 55 miljard kubieke meter gas naar Duitsland wil pompen. Het project is bijna af, maar dreigt nu te worden getroffen door Amerikaanse sancties. Beeld AFP
Het schip Audacia legt buizen voor Nord Stream 2, de pijpleiding waardoor het Russische energiebedrijf Gazprom jaarlijks 55 miljard kubieke meter gas naar Duitsland wil pompen. Het project is bijna af, maar dreigt nu te worden getroffen door Amerikaanse sancties.Beeld AFP

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas noemde de geplande sancties ‘buitenlandse inmenging’. ‘Besluiten over het Europese energiebeleid worden in Europa genomen’, zei hij. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat besloten de sancties deze week op te nemen in de defensiebegroting voor 2020. Verwacht wordt dat die nog vóór Kerst door het Amerikaanse Congres gaat. Als president Trump er dan zijn handtekening onder zet, zoals hij heeft aangekondigd, worden de sancties een feit.

Bedrijven die bezig zijn met het leggen van de buizen voor Nord Stream 2 moeten hun werkzaamheden binnen een maand staken, anders zullen de VS strafmaatregelen nemen tegen de betrokken bedrijven. Dat zou ook kunnen gelden voor Nederlandse bedrijven als Boskalis, Van Oord en Shell. De tegoeden van leidinggevend personeel kunnen worden bevroren. Ook mogen ze dan de VS niet meer in.

Vooral de Zwitserse AllSeas Group dreigt te worden getroffen. Een gigantisch schip van het bedrijf, de Pioneering Spirit, is druk bezig het laatste deel van de pijpleiding te leggen. Als AllSeas zich uit het project terugtrekt, zal het Russische energiebedrijf Gazprom waarschijnlijk Russsiche bedrijven moeten inschakelen om het werk over te nemen.

De dreigende strafmaatregelen zijn een tegenslag voor het Nord Stream 2-project, dat ruim negen miljard euro heeft gekost en inmiddels bijna is voltooid. Volgens Gazprom is er nog maar vijf weken nodig om de pijpleiding af te maken. De pijpleiding loopt vanuit Rusland langs de bestaande Nord Stream-gaspijp in de Oostzee en komt in Duitsland aan land. Met de nieuwe pijpleiding krijgt Nord Stream een twee keer zo grote capactiteit: 110 miljard kubieke meter gas per jaar.

null Beeld

Het grootste bezwaar tegen de pijpleiding is dat die de traditionele doorvoerlanden als Oekraïne en Polen omzeilt. Daardoor dreigen die inkomsten te verliezen. Dat zou vooral een klap zijn voor de toch al zwakke Oekraïense economie. Een risico is ook dat de nieuwe route het voor Rusland makkelijker maakt de gaskraan naar Oekraïne dicht te draaien, als het Kiev onder druk wil zetten.

De VS vinden dat Nord Stream 2 de EU-landen te afhankelijk zal maken van Russisch gas. Maar er speelt ook mee dat de Amerikanen Europa zien als een aantrekkelijke afzetmarkt voor hun eigen vloeibare aardgas (lng). Door meer Amerikaans gas af te nemen kunnen de EU-landen volgens het Witte Huis iets doen aan hun handelsoverschot met de VS, waarover president Trump al lange tijd klaagt.

Oekraïne reageerde opgetogen op de aangekondigde Amerikaanse sancties. President Volodymyr Zelensky noemde het ‘goed nieuws’. ‘Dit is een politiek project dat de energieveiligheid van Europa ondermijnt’, zei hij in een tweet over Nord Stream 2. De Oekraïense minister voor Energie Oleksi Hontsjaroek stelde tevreden vast dat de dreigende sancties de bouw van de pijpleiding ‘aanzienlijk zullen compliceren’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden