Duits tolplan afgezwakt na Nederlands en Duits protest

Buitenlandse automobilisten hoeven toch geen tol te betalen als zij over regionale Duitse wegen willen rijden. Dat zegt VVD-minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu in een antwoord op schriftelijke Kamervragen. Ze blijft echter tegen het Duitse tolplan. De Duitse overheid geeft aan te hebben geluisterd naar Nederlandse en Duitse bezwaren tegen de tolheffing voor auto's op Duits grondgebied.

ANP en Redactie
Vakantiegangers op de Autobahn Beeld epa
Vakantiegangers op de AutobahnBeeld epa

Nederlanders komen niet helemaal onder de tol uit, want ze moeten op termijn op de snelweg wel een vignet hebben.

Het Duitse tolplan stuitte op veel verzet omdat het in strijd zou zijn met het beginsel van vrij verkeer in Europa. Ook de Europese Commissie heeft hierover zijn bedenkingen geuit. De Commissie bestudeert nu of het plan door kan gaan.

Door een vignet alleen verplicht te stellen op de snelwegen wordt het lokale en regionale verkeer in de grensregio's in ieder geval deels ontzien, aldus de minister.

Ondanks de afzwakking van het tolplan zijn veel bestuurders in de grensgebieden nog niet tevreden. De protesten aan de grens gaan onverminderd door en ook de ANWB houdt vast aan zijn verzet tegen de beoogde heffing. 'De strijd om de Duitse tol is nog niet voorbij', aldus de toeristenbond in een reactie aan het FD.

Lees ook

Angela Merkel was geen voorstander, coalitiegenoot SPD zag geen heil in de plannen, toch kwam het tolplan erdoor. Vijf vragen over de omstreden tolheffing op de Duitse wegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden