Duits OM onderzoekt vijf patiënten alternatieve kankerkliniek Klaus Ross

Politie en justitie in Duitsland onderzoeken vijf concrete kankerbehandelingen van patiënten door natuurgenezer Klaus Ross. Het gaat om drie uitbehandelde patiënten die daarna zijn overleden en twee die ernstig ziek zijn, meldde de Duitse hoofdofficier van justitie Axel Stahl vrijdag tijdens een persconferentie.

null Beeld Klaus Ross Centre
Beeld Klaus Ross Centre

Tussen 25 en 27 juli behandelde Ross vijf patiënten met het preparaat 3-Bromopyruvat (3BP). Drie van hen stierven binnen enkele dagen, onder wie zijn twee Nederlanders. Twee andere patiënten moesten worden behandeld door een arts omdat zij in levensgevaar verkeerden. Het gebruik van het middel 3BP is toegestaan.

De hoofdofficier benadrukte dat de patiënten van Ross uitbehandeld waren in de normale gezondheidszorg. Het ging om 'wanhopige mensen' die zich aan elke strohalm vastklampten. Alleen daarom al is het erg moeilijk om de dood van patiënten te linken aan de kliniek van de natuurgenezer in Bracht, aldus Stahl. Dat wordt nu wel onderzocht: er wordt onder meer bekeken of de wisselwerking tussen medicijnen uit de reguliere geneeskunde en de 3BP een rol kan hebben gespeeld.

De Duitse politie en justitie gaven vrijdagochtend voor het eerst toelichting over het onderzoek. De persconferentie was mede belegd om 'onwaarheden' uit de wereld te helpen. Hiermee doelden ze op de berichten dat Ross mogelijk schuldig zou zijn aan de dood van zeventig Nederlanders en dat er lichamen zouden worden opgegraven. Dat gebeurt niet.

Na de dood van de drie patiënten riep de politie alle patiënten van de alternatieve kankerkliniek op om zich te melden. Ze lopen een 'concreet gezondheidsrisico'. De oproep gold ook voor patiënten die al langer geleden zijn behandeld.

Lees ook

'Heilpraktiker' Klaus Ross in Bracht was geliefd om zijn kennis over alternatieve kanker geneeskunde. Maar plotseling overleden drie patiënten. Wat gebeurde er in zijn kliniek? (+)

Enige verdachte

Ross is vooralsnog de enige verdachte in het onderzoek. Het kan dat er nog meer verdachten in beeld komen, aldus Stahl. Een rechercheteam van twintig mensen is bezig met de zaak.

Ross heeft inmiddels een beroepsverbod gekregen. Hij is nergens anders actief, laat Stahl weten. De natuurgenezer was nog nooit eerder met politie en justitie in aanraking gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden