Duits-Nederlands topoverleg begonnen

In het Duitse Kleef zijn twee zware delegaties van de Nederlandse en de Duitse regering donderdagmiddag bijeen voor een gezamenlijk ministersoverleg. De bijeenkomst is een primeur in de verhoudigingen tussen Nederland en Duitsland.

Redactie
Premier Mark Rutte en bondskanselier Angela Merkel voorafgaand aan een gezamenlijk ministersoverleg tussen de Nederlandse en de Duitse regering Beeld anp
Premier Mark Rutte en bondskanselier Angela Merkel voorafgaand aan een gezamenlijk ministersoverleg tussen de Nederlandse en de Duitse regeringBeeld anp

Premier Mark Rutte werd rond kwart over 3 in de grensplaats Kleef, niet ver van Nijmegen, met militaire eer en de volksliederen ontvangen door bondskanselier Angela Merkel. De twee hebben een bilateraal gesprek en zitten daarna een gezamenlijke ministerraad voor. Doel van de bijeenkomst is dat Nederland en Duitsland op verschillende gebieden nog nauwer gaan samenwerken.

Vanuit Den Haag zijn behalve Rutte ook de ministers Henk Kamp (Economische Zaken), Jeroen Dijsselbloem (Financiën), Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken), Jet Bussemaker (Onderwijs), Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) naar Kleve afgereisd. De Duitsers zijn met een vergelijkbaar zware delegatie aanwezig.

Centrale thema van de bijeenkomst is 'duurzame groei'. Er wordt onder meer worden gesproken over innovatie, duurzame energie en financiële duurzaamheid. Duitsland en Nederland willen op deze terreinen samen een voortrekkersrol spelen in de regio en in Europa.

Na de ministerraad volgt een persconferentie met Rutte en Merkel. De twee regeringsleiders vertrekken daarna naar Nijmegen waar Merkel een eredoctoraat krijgt van de Radboud Universiteit.

De gezamenlijke ministerraad met Duitsland is voor het Nederlandse kabinet een primeur. Duitsland houdt al langer dergelijke bijeenkomsten met landen als Frankrijk, Spanje, Italië, Polen, Rusland, India en China.

Nederland en Duitsland zijn voor elkaar belangrijke handelspartners. Duitsland is voor Nederland de eerste handelspartner, zowel qua uitvoer als invoer. De economische verwevenheid tussen de twee landen en hun gezamenlijke handelsvolume wordt alleen overtroffen door de VS en Canada.

Vorig jaar exporteerde Duitsland voor 71 miljard euro aan goederen naar Nederland. Ons land is daarmee het vierde exportland voor Duitsland. Nederland exporteerde in 2012 voor 87 miljard naar Duitsland, meer dan naar elk ander land.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden