Duits landbouwcompromis bevat enkele lichtpuntjes

Vier dagen onderhandelen hebben de ministers van Landbouw van de Europese Unie nog nauwelijks dichter bij een akkoord gebracht over de hervorming van de landbouwpolitiek....

ROB GOLLIN

Van onze correspondent

Rob Gollin

BRUSSEL

Maar het aanvaarden van het compromis zou een extra uitgave van bijna 9,5 miljard gulden in de komende acht jaar betekenen. Dat staat haaks op het streven van onder meer Duitsland zelf en Nederland om het budget te bevriezen.

Vandaag komen de EU-regeringsleiders op een informele top in Petersberg bij Bonn bijeen, waar ze de financiële speelruimte zullen bespreken. In een nota van de Duitsers wordt de mogelijkheid geopperd dat de uitgaven voor de landbouw de eerstkomende jaren toch iets mogen stijgen. Na 2003 zou dan sprake moeten zijn van een daling.

Onduidelijk was donderdag nog of de Duitse minister van Landbouw, Karl-Heinz Funke, het voorstel zodanig zou aanpassen dat het geen extra geld kost. Het compromis heeft betrekking op rundvlees, akkerbouw en wijn. In de zuivelsector zou juist een besparing kunnen worden bereikt.

Niet langer wordt een verhoging van de quota met 2 procent voorgesteld, maar met een half. Die verruiming zou dan wel naar slechts drie landen gaan: Italië, Spanje en Griekenland. Vooral de Britten toonden zich geïrriteerd. Zij opteren voor een aanzienlijke verhoging van de quota.

Gisteren voerde Funke vrijwel de hele middag en avond in zogenoemde 'bilateraaltjes' overleg met zijn collega's. In de vroege morgen zou een uiterste poging worden ondernomen om in een vergadering met alle vijftien bewindslieden tot overeenstemming te komen. Duitsland wil op z'n minst een politiek akkoord bereiken. Frankrijk daarentegen wil zich niet vastleggen zolang er geen helderheid is over de budgetten.

Op hoofdlijnen is het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie gehandhaafd. De hervormingen komen neer op prijsdalingen voor zuivel, graan en rundvlees, waarvoor agrariërs deels worden gecompenseerd door directe inkomenssteun. Op onderdelen is er sprake van aanpassingen. Voor rundvlees is een prijsdaling van 25 procent voorgesteld in plaats van 30, voor zuivel tien in plaats van 15.

Minister Apotheker van Landbouw stelde gisteren 'stappen in de goede richting' vast. Er komt een slachtpremie voor kalveren, ook producenten van aardappelzetmeel krijgen compensatie, zij het volgens Apotheker nog onvoldoende. 'Maar een compromis kàn.' Diplomaten houden er al rekening mee dat de onderhandelingen nog tot begin volgende week kunnen uitlopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden