Duits echtpaar dat op nazi's joeg pleegde vermoedelijk zelfmoord

QUIMPER De Franse openbare aanklager die het onderzoek leidt naar de dood van het Duitse echtpaar Gaul, die donderdag in Bretagne werden gevonden in hun met kogels doorzeefde auto, gaat er van uit dat het om zelfmoord gaat....

AFP; REUTER; AP

AFP, Reuter, AP

'Er is geen enkel element boven water gekomen dat wijst op een criminele daad door een derde partij', aldus Bruno Gestermann.

Eerder werd vermoed dat er een verband was tussen de dood van het echtpaar, en het feit dat de Gauls onderzoek deden naar de banden tussen het bedrijfsleven en extreem-rechtse groeperingen in Duitsland.

Bij het onderzoek naar de achtergronden van Hartmut en Ingrid Gaul zijn in de loop van vrijdag tal van tegenstrijdigheden aan het licht gekomen.

Volgens de autoriteiten van de Duitse deelstaat Nedersaksen, waar de twee vandaan komen, werd de 54-jarige Hartmut Gaul gezocht voor belastingontduiking en fraude. Het echtpaar stond in de deelstaat sinds augustus vorig jaar te boek als vermist. De Franse politie meldde donderdag al dat Hartmut en Ingrid Gaul sinds januari een huis huurden in het Bretonse plaatsje Plouhinec.

Het echtpaar deed zich bij herhaling voor als economische journalisten of als juristen, maar volgens de Duitse politie hadden ze geen juridische graad, noch waren zij aan een medium verbonden.

Het Franse dagblad Le Monde omschreef het echtpaar Gaul als gepassioneerde strijders tegen de opkomst van het neo-nazisme in Duitsland, die ervan overtuigd waren dat de terugkeer van extreem-rechts in Europa aanstaande was.

De Gauls hebben in het verleden meermalen contact gezocht met het dagblad, dat de bewijsvoering van hun theorieën echter steevast 'te dun' oordeelde. Bij de redactie van de krant stonden Hartmut en Ingrid Gaul te boek als 'lastige excentriekelingen'.

Inmiddels is komen vast te staan dat de twee dozen met documenten en computerdiskettes, die de nacht voor de moord werden afgeleverd bij radio Bretagne-West, afkomstig zijn van de Gauls. Een Engelstalig briefje dat was bijgesloten verzocht het materiaal door te sturen aan het Bureau voor de Mensenrechten van de Verenigde naties in Genève.

Volgens een journalist van de radiozender, Loeiz Guillamot, heeft al het materiaal betrekking op Duitse extreem-rechtse groeperingen. Het zou gaan om zulke uiteenlopende zaken als foto's van skinheads, fotokopieën van kerstkaarten uit het nazi-tijdperk en uitgeknipte artikelen uit Le Monde. Ook was in de doos een exemplaar van 'Deutschland' bijgesloten, een boek van de hand van het echtpaar.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, José Ayala Lasso, bevestigde vrijdag dat het bureau vorig jaar al eens een zending documenten van het echtpaar had ontvangen. Hij zei zeer geïnteresseerd te zijn in de nieuwe documenten.

' We zullen de gevonden documenten zeer aandachtig bestuderen', aldus Ayala Lasso.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden