Duits debat over komst buitenlanders laait weer op

Strengere kinderbijslag-regels en een hardere aanpak van misbruik van sociale voorzieningen. Duitsland wapent zich tegen 'foute' migranten.

AMSTERDAM - Regeringspartij CSU en de krant Bild deden in de laatste week van 2013 hun best het spookbeeld op te roepen van drommen Oost-Europese armoedzaaiers, die op 1 januari de Duitse grens over trekken. Net als Nederland is er ook in Duitsland pas zeven jaar na de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de EU sprake van een volledig vrij verkeer van personen. De regering dringt er op aan het hoofd koel te houden.

Bulgaren en Roemenen hebben de Duitse kinderbijslag ontdekt, stelde Bild, onder verwijzing naar een rapport van een commissie, die becijferde dat inmiddels ruim 32 duizend Bulgaren en Roemenen van de regeling gebruikmaken,oftewel een stijging van 44 procent ten opzichte van een jaar eerder. De commissie, samengesteld uit vertegenwoordigers van de federale regering en deelstaten, stelt voor de kinderbijslag voortaan te koppelen aan de Duitse schoolgang van een kind. Bulgaren of Roemenen die in Duitsland verblijven, kunnen dan niet langer geld ontvangen voor in hun moederland verblijvende kinderen. De regering moet nog wel toetsen of deze inperking mag volgens het Europese recht.

Het voorstel is koren op de molen van Bild en de CSU uit Beieren. Die regeringpartij eist verscherpt toezicht op 'het voortdurende misbruik van het Europese vrije verkeer'. Armen uit Oost-Europa zouden op de arbeidsmarkt kansloos zijn en zich dus alleen via uitkeringen staande kunnen houden, zo waarschuwt de CSU-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Markus Ferber. 'Wie bedrog pleegt, vliegt eruit', luidt een slogan van zijn partij, waarop veel kritiek is gekomen. Ferber wil buitenlanders die zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik van sociale voorzieningen, blijvend uit Duitsland kunnen weren.

Die scherpe toon heeft woede gewekt bij de sociaal-democratische coalitiegenoot SPD. 'Wie deze melodie speelt, nodigt extreem-rechts ten dans uit', aldus een woordvoerder van de partij. De CSU zal er volgens hem aan moeten wennen 'dat het in een coalitie met de SPD niet past zonder terughoudendheid een verkiezingstoon aan te slaan'. Radicaler links waarschuwt voor een 'hetze tegen buitenlanders. Die helpt niemand.'

De regering van bondskanselier Merkel wil het debat vooral nuchter houden door op cijfers te wijzen. Volgens het ministerie van Sociale Zaken zijn Roemenen en Bulgaren relatief minder werkloos en doen zij minder een beroep op de sociale zekerheid dan andere groepen buitenlanders. Verder valt het vooralsnog met de toestroom van Roemenen en Bulgaren mee 'en verwachten we ook niet dat het beeld vanaf 1 januari drastisch zal veranderen', aldus het ministerie.

Ook het eventuele misbruik van de kinderbijslag wordt gerelativeerd. Zo profiteert maar een gering aantal Roemeense en Bulgaarse kinderen in eigen land van Duitse kinderbijslag - het gaat om slechts 5 procent van de Bulgaarse en 11 procent van de Roemeense kinderen die het ontvangen. Het aandeel van Bulgaren en Roemenen in de Duitse kinderbijslag ligt ook lager dan dat van de bevolking als geheel.

Volgens een regeringswoordvoerder profiteert Duitsland bovenal van het vrije verkeer van personen. 'En mocht er sprake van misbruik zijn dan zullen we ons daar tegen weren.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden