Duits blad noemt Hollands vlees ranzig en grijs-groen uitgeslagen

Eerst waren het de tomaten die nergens naar smaakten. Nu deugt er van het Nederlandse vlees niet veel meer. Om die conclusie kunnen de Duitsers die donderdag het blad Stern lezen, althans nauwelijks heen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Medische keuringen zouden niet of slordig worden uitgevoerd en de behandeling van het slachtvee laat veel te wensen over. 'Ranzig' varkensvlees en 'grijs-groen' uitgeslagen vet- en bindweefsel ontdekten veterinair inspecteurs uit Krefeld bij een steekproef.

De commotie over de beroerde kwaliteit liep zo hoog op, dat de Duitse minister H. Seehofer van Volksgezondheid een brief naar zijn collega - toen nog minister d'Ancona - in Den Haag stuurde. En recent volgde nog een brief, waarin aandacht wordt gevraagd voor de treurige behandeling van vee in één bedrijf. Daarin wordt ook gewezen op de per 1 januari ingevoerde EU-maatregel die voorschrijft dat keuringen moeten worden uitgevoerd door dierenartsen, en niet door - veel beperkter opgeleide - keurmeesters.

Met name het bedrijf Compaxo in Zevenaar wordt genoemd als vleesexporteur die zich niets aantrok van de kritiek van de RVV, de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees, op de hygiënische omstandigheden, keuring en omgang met het vee. Compaxo laat in reactie weten dat 'er niets aan de hand' is en heeft verder geen commentaar.

Een woordvoerder van VWS erkent dat in de meest recente RVV-rapportage verbetering van de hygiënische omstandigheden in de vleesverwerkende de 'hoogste prioriteit' heeft. Dat zal ook staan in de nog te sturen brief aan Seehofe.

Het ministerie acht het ook van belang dat er meer dierenartsen worden betrokken bij de controles en het algemeen toezicht. 'Maar zelfs in het ergste geval, is de volksgezondheid absoluut niet in gevaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden