Duisenberg: 'Ik blijft bankpresident na 2002'

Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank, (ECB) weigert na vier jaar zijn functie af te staan. De Nederlander blijft op zijn post, zo verklaarde hij woensdag ondubbelzinnig in een vraaggesprek met het Franse dagblad Le Monde....

ANP

PARIJS

In eerdere uitlatingen had hij steeds beklemtoond dat alleen hij bepaalt wanneer hij vertrekt, zonder daarbij een concreet tijdstip te noemen. Nu heeft hij voor de eerste keer aangegeven dat hij zeker aanblijft tot na 2002. De officiële ambtstermijn is acht jaar.

Zijn interview met Le Monde komt twee dagen vóór de introductie van de euro, de gezamenlijke munteenheid van Europa. Op de vraag of hij na vier jaar zijn plaats in de ECB-toren in Frankfurt zal verlaten, reageerde Duisenberg: 'Ik had gehoopt dat u die vraag niet zou stellen. Het antwoord is nee'.

Tijdens het eerste weekeinde in mei werd Duisenberg in Brussel door de Europese regeringsleiders als de eerste man van de ECB weliswaar benoemd voor een periode van acht jaar, maar hij beloofde in een intentieverklaring eerder te zullen terugtreden. Daarmee wist hij de urenlange onderhandelingen tussen met name Duitsland en Frankrijk uiteindelijk vlot te trekken.

Aanvankelijk speelde de discussie zich af rond het voorstel de ambtstermijn op te splitsen, in twee keer vier jaar. Het Franse staatshoofd Jacques Chirac wilde daarbij harde afspraken over een datum vastleggen, om dan Wim Duisenberg te laten vervangen door zijn centralebankpresident Jean-Claude Trichet. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl torpedeerde dit, wegens strijdigheid met het Verdrag van Maastricht.

Ver vóór de vergadering in Brussel hadden alle EU-lidstaten, met uitzondering van Frankrijk, al ingestemd met de benoeming van Duisenberg. Maar Chirac schoof nagenoeg op het laatste moment alsnog Trichet naar voren.

Met zijn jongste uitspraak gaat Duisenberg lijnrecht in tegen de verwachting van de Fransen, die erop rekenen dat het ECB-hoofd zijn zetel zal afstaan aan Trichet. Chirac liet afgelopen zomer weten 'geen enkele twijfel te hebben dat Duisenberg zich aan zijn woord zal houden'. Hij zou van Duisenberg in Brussel zijn erewoord hebben gekregen om na vier jaar te vertrekken. 'En Duisenberg is een man van eer.'

Duisenberg zei destijds: 'Er liggen geen afspraken dat ik eerder zal opstappen. Ik kan nog steeds besluiten om voor de volle achter jaar te blijven. Dat besluit is uitsluitend en alleen aan mij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden