Duisenberg dwingt bankiers tot overleg over werken op feestdagen

Wim Duisenberg introduceert het poldermodel in Europa. De president van de Europese Centrale Bank verplicht de nationale centrale banken tot overleg met de vakbonden over de uitbreiding van de werktijden van het bankpersoneel....

GIJS HERDERSCHEE

Van onze verslaggever

Gijs Herderscheê

AMSTERDAM

Dit besluit van de ECB heeft gevolgen voor de werknemers van de nationale banken. Want als de ECB open is, kunnen de nationale banken niet gesloten blijven.

Duisenberg heeft met de drie Europese bonden die werknemers van nationale banken vertegenwoordigen, afgesproken, dat wordt overlegd over invoering van het regime van de Europese Centrale Bank. 'In feite gaat het om de invoering van een Euro-ondernemingsraad', zegt D. Hamaker, bestuurder van FNV Bondgenoten.

Een Europese richtlijn verplicht grote bedrijven met vestigingen in een aantal EU-landen om een Europese ondernemingsraad op te richten. De ECB is formeel vrijgesteld van deze richtlijn. 'In Spanje wilde de nationale bank de werknemers gewoon verplichten ook op feestdagen te werken. Nu moet ook daar overlegd worden', zegt Hamaker.

De Nederlandsche Bank was al in onderhandeling met de bonden over de uitbreiding van de openstelling. Bij de bank werken 1600 mensen. Een deel van hen zal aan het werk moeten op de Nederlandse nationale feestdagen zoals Tweede Paasdag, Hemelvaart, Koninginnedag en, eens in de vijf jaar, Bevrijdingsdag.

Voor de openstelling van het internationale betalingsverkeer met de ECB en de andere nationale banken is volgens een woordvoerder van De Nederlandsche Bank een bezetting nodig van vijftig tot honderd mensen.

Voor niets gaat de zon op. Om deze werknemers te compenseren voor het werken op onze nationale feestdagen denkt De Nederlandsche Bank aan 'een overwerktoeslag van 100 procent van het salaris', laat een woordvoerder weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden