Duikers speuren op specifieke plaatsen naar vermisten

Duikers zoeken verwoed naar vermisten aan boord van de Costa Concordia. Volgens deskundigen is het echter onmogelijk alle twaalf dekken van het 290 meter lange schip systematisch af te zoeken. Duikers beperken zich tot specifieke plekken.

AMSTERDAM - Donderdag concentreerden de duikers zich op het vierde dek van het schip, het enige dek waar reddingsboten zijn opgehangen. Hier moeten passagiers zich verzamelen, met hun zwemvest aan, zodra de kapitein bevel geeft het schip te verlaten. In iedere hut hangt een bordje waarop de nummer van een reddingssloep staat. Vijf van de elf lichamen die zijn geborgen, bevonden zich op dek vier, circa twintig meter onder water.


Sommigen verdronken bij de uitgang naar het promenadedek, anderen in het enorme Ristorante New York aan de achterzijde van het schip. De duikers hebben ook opdracht gekregen de hutten te doorzoeken van de 21 passagiers die nog zijn vermist. Ook de hut van kapitein Schettino wordt doorzocht.


De zoektocht in het donkere en koude cruiseschip, waarin hele bankstellen en buffetten ronddobberen, is volgens deskundigen een linke klus. 'Het gevaarlijkste is als je vast komt te zitten', zegt luitenant-ter-zee Wil Meurer. De plaatsvervangend commandant van de duikgroep van de marine zocht ooit zelf naar lichamen in de Herald of Free Enterprise. Die lag op zijn kant in Het Kanaal. 'Een fles die van een bar valt, wordt dan een projectiel dat 15 meter lager langs je hoofd suist.'


Watertemperatuur

In de Costa Concordia mogen duikers niet verder dan zestig meter het schip in. Het zicht is 1,5 meter, de watertemperatuur minder dan 15 graden Celsius. Om te voorkomen dat duikers verstrikt raken in trappenhuizen, maakt de Italiaanse marine openingen in de scheepshuid met zogeheten snijladingen.


Deze speciaal gevormde explosieven bevatten koperdeeltjes, en snijden ook onder water door staal.


Reddingsduikers zijn doorgaans met slangen verbonden met een oppervlakteschip. Zo krijgen ze lucht en kunnen zij communiceren. De duikers werken alleen, maar een reserveduiker staat klaar om hulp te bieden. Voor de zekerheid dragen de duikers op hun rug ook een zogeheten bail-outcylinder met een beperkte voorraad reservelucht. Meurer: 'Als je vast komt te zitten, is onderkoeling het grootste probleem.'


In de Concordia zwemmen ook achttien speleologen rond. De grotduikers hebben ervaring met kleine, donkere ruimtes onder water. Zij zitten niet vast aan drukslangen en duiken altijd met z'n tweeën.


Een reddingsduiker speurt altijd systematisch (zie tekening). Volgens Meurer is het echter onmogelijk de enorme theaterzalen en casino's aan boord op die manier te onderzoeken. 'Het schip ligt ook nog eens op zijn kant. Probeer dan nog maar eens dezelfde ingang terug te vinden.'


Een duiker kan doorgaans drie keer per dag een uur zoeken onder water. Mits hij niet te diep gaat.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden