Cijfers bij het nieuws

Duidelijke daling Nederlandse ziekenhuiscijfers, 110 duizend prikken per dag en daling wereldwijde sterfte

De belangrijkste coronacijfers van zondag: het aantal ziekenhuisopnamen in significant gedaald en het Nederlandse priktempo wordt opgevoerd. Wereldwijd daalt de sterfte voor het eerst in acht weken.

Momenteel liggen er 767 personen op de ic, wel 37 minder dan een week geleden. Beeld ANP
Momenteel liggen er 767 personen op de ic, wel 37 minder dan een week geleden.Beeld ANP

Duidelijke daling ic- en ziekenhuisopnamen biedt zicht op versoepelingen

Er is een duidelijke daling zichtbaar van het aantal nieuwe opnamen van coronapatiënten in het ziekenhuis. Sinds de piek van begin april is het wekelijkse gemiddelde van nieuwe ic-opnamen inmiddels met 23 procent gedaald. Het OMT ziet een daling van 20 procent als een voorwaarde voor versoepeling. Deze daling is echter nog niet gerealiseerd voor het totaal aantal ziekenhuisopnamen, daar bedraagt de daling pas 12 procent. De nieuwe cijfers bieden wel enig perspectief voor versoepelingen. Volgens het OMT is een duidelijke daling noodzakelijk, ook om de druk in het ziekenhuis tijdens de zomervakantie flink te kunnen verlagen. Het OMT wil dat er tegen die tijd 200 à 250 patiënten op de intensive care liggen. Zo ver is het nog lang niet, momenteel liggen er 767 personen op de ic, wel 37 minder dan een week geleden.

Nederland voert vaccinatiesnelheid op

De Nederlandse vaccinatiecampagne lijkt steeds meer op stoom te komen. Van woensdag tot en met vrijdag werd het telkens het dagrecord verbroken en werden dagelijks meer dan 120 duizend vaccinaties toegediend. Mocht dat aantal zondag ook zijn toegediend (het RIVM publiceert deze cijfers maandag), is het weekdoel van 830 duizend inentingen behaald. Tot en met zaterdag zijn er in totaal 6,3 miljoen prikken gezet. Volgens het Coronadashboard moeten in de komende drie weken steeds zo’n 1 miljoen Nederlanders worden gevaccineerd. Dat vereist 143 duizend dagelijkse prikken.

Wereldwijd gemelde sterfte daalt voor het eerst in weken

Na zeven weken van stijging is het wereldwijd gemelde aantal coronadoden in de afgelopen week licht gedaald. Gezondheidsautoriteiten meldden ruim 90 duizend sterfgevallen, tegenover 93 duizend in de week ervoor.

Het aantal doden is vooral afgenomen in Europa, waar steeds meer gevaccineerd wordt en de besmettingscijfers dalen. Ook in Afrika en Noord-Amerika daalt de gemelde sterfte, maar hier zijn deze getallen al langer relatief laag. In Zuid-Amerika sterven nog steeds veel mensen aan het coronavirus, maar het continent lijkt het ergste achter de rug te hebben met een vierde week van lichte daling.

Het enige werelddeel waar meer overlijdens zijn gerapporteerd dan vorige week, is Azië. Met India, de Filippijnen, Japan en Nepal telden meer doden. In de onlangs hard getroffen landen Iran, Turkije en Indonesië stierven juist minder mensen aan het virus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden