Duet Linning klopt, en ook weer helemaal niet

DANS Het klinkt bijna archaïsch, ‘een multidisciplinaire dansvoorstelling’. Wie zijn eigen werk nog zo benoemt, wil daar nadrukkelijk iets mee zeggen....

Mirjam van der Linden

In haar nieuwe productie Endless Song of Silence, een uitbreiding van het gelijknamige duet uit 2005, verzinkt de dans in een weldadig bad van dramatische muziek (Gorecki, Symphony nr. 3) en mooie videobeelden van de dans, gemaakt door de Belgische beeldend kunstenaar Ief Spincemaille. Toch is het effect van de versmelting twijfelachtig.

Het stuk is opgebouwd uit drie delen. In het eerste, prachtig sobere deel is zij (Linning zelf) aan hem (Danilo Colonna) verkleefd als een schaduw. Zij gaat waar zijn roterende torso gaat. Geleidelijk echter schuift ze zich naar voren, via zijn oksel, zijn zij. Hij bekijkt haar, hoe dichtbij ze ook is, via een zwevend cameraatje. Het losmaken is begonnen en gaat in de volgende delen richting totale verwijdering.

Op een horizontale lopende band achter een projectiescherm glipt de tijd letterlijk onder hun voeten vandaan. Soms lukt het ze samen op te gaan. Vaker zijn ze een slinger die te ver wordt uitgerekt. De videobeelden onderstrepen de complexiteit van het scheiden. Als ze uiteindelijk liggend eindigen, ver van elkaar, komen ze alleen nog in montage, in hun herinnering, bijeen.

Het klopt helemaal. En merkwaardigerwijs ook helemaal niet. In Endless Song of Silence zie je de twee kanten van Linning strijden om voorrang: het stuk wil zo graag een ontroerende gevoelsexpressie zijn, een weg die ze met Bacon (2005) is ingeslagen, maar is tegelijkertijd een puur vormenspel, meer in lijn met de sterke ruimtelijke patronen in haar oorspronkelijke werk bij Scapino Ballet Rotterdam. Colonna en zij zijn nog te veel zetstukken in een esthetisch masterplan, zoals ook de video en de muziek dat zijn. En zo blijft staren in de ruimte staren in de ruimte, en een close-up van een wegkijkend oog een close-up van een wegkijkend oog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden