Dubieuze undercoveracties Britse politie wekken wrevel

Een geheime eenheid van Scotland Yard heeft jarenlang critici van het politiekorps bespioneerd en proberen te belasteren. Het is het zoveelste schandaal binnen het Britse politiekorps.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Tot de doelwitten van de geheime eenheid behoorden naasten van de zwarte tiener Stephen Lawrence, die twintig jaar geleden werd gedood door blanke racisten. Deze racistische moord bij een bushalte in Zuidoost-Londen is een open zenuw in de Britse maatschappij. De familie Lawrence was kritisch over het lakse politieonderzoek. Later waren er aanwijzingen dat de leider van dat onderzoek was omgekocht door de vader van een van de verdachten. In een invloedrijk rapport werd het korps beticht van 'institutioneel racisme'. Nu blijkt dat de undercovereenheid van Scotland Yard indertijd naarstig op zoek was naar informatie waarmee familieleden en vrienden van de vermoorde tiener door het slijk konden worden gehaald.

Die informatie komt uit een gisteren verschenen boek van voormalig undercoveragent Peter Francis. Het was tijdens een wake bij een Zuid-Londens politiebureau, in mei 1995, dat Francis voor het eerst last kreeg van zijn geweten. De undercoveragent van Scotland Yard stond tussen de rouwende, kaarsjesdragende vrienden en familieleden van de zwarte muzikant Brian Douglas, die enkele dagen eerder was doodgeslagen door de politie. 'Pete Black', Francis' schuilnaam, was niet ter plekke om de orde te handhaven, maar om na te gaan wie bij de wake aanwezig waren en vervolgens uit te zoeken of zij iets op hun kerfstok hadden. Waren ze bijvoorbeeld betrokken bij de actiegroep Youth Against Racism?

Achttien jaar later geeft Francis openheid van zaken in zijn boek Undercover: the true story of Britain's secret police. De klokkenluider schrijft hoe rechercheurs van de Special Demonstration Squad betrokken waren bij het infiltreren en bespioneren van actiegroepen. Daarbij ging de meeste aandacht uit naar groeperingen die ageerden tegen corruptie in het politiekorps en opheldering eisten over sterfgevallen van arrestanten in politiecellen. De infiltraties vonden met name plaats in de jaren negentig, toen er een zweem van racisme viel te bespeuren in het korps.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Theresa May zullen Francis' revelaties worden meegenomen in een breder onderzoek naar de werkwijze van de Special Demonstration Squad.

Twee jaar geleden werd al bekend dat er volop is geïnfiltreerd bij groeperingen die streden voor een beter milieu of tegen dierenleed. Zo bleek onlangs dat een geruchtmakend pamflet dat resulteerde in een vijftien jaar durende, miljoenen kostende smaadzaak van hamburgerketen McDonald's tegen twee activisten van London Greenpeace, werd geschreven door undercoveragent Bob Lambert.

Lambert en de zijnen lieten ook een spoor van persoonlijk leed achter in de actiewereld, schrijft Francis. Zo knoopten ze liefdesrelaties aan met actievoersters, die zwanger raakten, om er vervolgens achter te komen dat de met de noorderzon vertrokken vaders in werkelijkheid geen bondgenoten waren maar infiltranten van de politie.

Het imago van de Britse politie is de laatste jaren danig aangetast, onder meer als gevolg van de gewelddadige dood in 2005 van Jean Charles de Menezes (na de aanslagen op de Londense metro) en de fatale klap die de dakloze krantenverkoper Ian Tomlinson kreeg tijdens het politieoptreden rond de G20-top van 2009.

Momenteel loopt er een onderzoek naar een mogelijke samenzwering binnen de politie die leidde tot de val van politicus Andrew Mitchell. Deze werd ontslagen nadat hij agenten van de dienst diplomatieke beveiliging op Downing Street zou hebben uitgescholden voor 'plebejers'. Achteraf bleek dat er niet veel klopte van die beschuldiging.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden