Dubieuze lobbykoning: dit is Trumps aangeklaagde oud-campagneleider

De aanklacht tegen de voormalig campagneleider van Trump, als witwassende buitenlandse agent, is ook een stok om de hond mee te slaan.

Trumps campagneleider Paul Manafort op de Republikeinse conventie, juli 2016. Beeld afp

Paul Manafort (68) manoeuvreert al decennia door de politieke machinerie van Amerika en minder democratische landen, maar is nog nooit door de tandwielen vermalen. Maandag meldde hij zich vrijwillig bij de federale rechtbank in Washington, om zich daar via zijn advocaat onschuldig te verklaren aan alles wat hem ten laste wordt gelegd.

Hij zou tussen 2006 en 2015 een 'ongeregistreerde agent' van een buitenlandse mogendheid zijn geweest, eerst als lobbyist voor Oekraïne, en daarna voor de partij van ex-president Viktor Janoekovitsj. De daarmee verdiende miljoenen zou hij via een serie fiscale matroesjka-poppetjes hebben weggesluisd naar buitenlandse belastingparadijzen - om ze vervolgens weer in Amerika te investeren en zo een 'overdadige' levensstijl te financieren, aldus de FBI.

De aanklacht is het resultaat van onderzoek dat al een paar jaar gaande is, maar is nu ook een stok om de hond mee te slaan. Want het is speciaal aanklager Robert Mueller niet per se om de constructie van lege hulzen te doen waarin Manafort zich zo goed thuis lijkt te voelen. Hij wil weten wat de rol van Manafort is geweest in de mogelijke samenwerking tussen de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin.

Manafort was, nadat hij zich in maart 2016 had aangesloten bij het Trump-team, tussen juni en augustus leider van de campagne. Het is precies in die periode geweest dat de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen grote invloed heeft gehad op het publieke discours, als je de beschuldigingen aan het adres van Hillary Clinton en haar clan zo kunt noemen.

Vleesgeworden politieke incorrectheid

Manafort leeft al decennia lang van cynisme. De lobbyfirma die hij in 1980 begon met onder meer zijn maatje Roger Stone (als vleesgeworden politieke incorrectheid een van de belangrijkste influisteraars van Trump) kwam bekend te staan als 'de martelaarslobby', wegens de lange lijst cliënten met een wat dubieuze opvatting van staatshuishouding. Hij liet zich inhuren door politici die dringend een politieke facelift nodig hadden. Onder zijn klanten waren de Zaïrese dictator Mobutu, de Angolese rebellenleider Jonas Savimbi en het militaire bewind van Nigeria. Het liep niet altijd even goed af, en de twee beroemdste klanten die Paul Manafort van advies diende werden uiteindelijk uit hun presidentiële paleis verjaagd: in 1986 kwam de Filipijnse president Ferdinand Marcos door een volksopstand ten val en in 2014 moest Janoekovitsj, de pro-Russische president van Oekraïne, in allerijl zijn residentie ontvluchten.

Voor Manafort was de val van zijn client geen reden zijn Oekraïense operatie af te blazen: na de Maidan-revolutie gaf hij de Partij van de Regio's van Janoekovitsj het advies een tweede leven te beginnen onder de naam Oppositieblok.

Thuis werd Manafort geregeld door Republikeinen benaderd om hun campagne te begeleiden. Hij werkte voor Ronald Reagan, Bush sr. en een reeks andere Republikeinen. Ook huurde de Republikeinse partij hem verscheidene malen in om de partijconventies op te frissen.

Afgelopen zomer viel de FBI in alle vroegte bij hem binnen, in een voorstadje bij Washington, en nam zijn administratie in beslag. Dat lijkt nu tot zijn arrestatie te hebben geleid. Hij is onder huisarrest geplaatst. Er zijn mensen die denken dat het wel los zal lopen. 'Volgens mij is Paul Manafort een eerlijk man', zei zijn oude vriend Roger Stone in een radio-interview. 'Ik weet van geen enkel bewijs van samenzwering met de Russen, waar dit onderzoek over gaat.'


Drie oud-medewerkers Trump-campagne aangeklaagd

Kremlin-gelieerde Russen hebben in april 2016 'duizenden' e-mails met 'vuiligheid' van Hillary Clinton aangeboden aan het campagneteam van presidentskandidaat Donald Trump. Het is onduidelijk wat er met dat aanbod is gebeurd, maar een lid van het campagneteam is gearresteerd omdat hij erover heeft gelogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden