nieuwsmarengo-proces

Dubieuze eer voor Marengo-zaak Ridouan T.: advocaten verdachte afgeschermd bij openbaar proces

Voor het eerst blijven advocaten van een verdachte tijdens een openbaar proces in Nederland afgeschermd van de buitenwereld. Die dubieuze eer valt het liquidatieproces Marengo ten deel, de zaak met als hoofdverdachte de recent gearresteerde Ridouan T. Het is ook de zaak waarin justitie er serieus rekening mee houdt dat die advocaat Derk Wiersum vorig jaar het leven kostte.

Pieter Hotse Smit
Beveiligde auto's komen aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in het Marengo-proces in december 2019. Beeld ANP
Beveiligde auto's komen aan bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in het Marengo-proces in december 2019.Beeld ANP

Wiersum was advocaat van Marengo-kroongetuige Nabil B. toen hij in september op straat in Amsterdam werd doodgeschoten. De advocaat die de verdediging van B. vervolgens overnam legde later het werk neer, omdat hij vond dat de beveiliging tekortschoot. Zijn opvolgers, de huidige advocaten van B., wilden op hun beurt uit veiligheidsoverwegingen anoniem blijven.

Tijdens de verhoren werden zij al afgeschermd en de rechters van de Amsterdamse rechtbank hebben besloten dat zij ook anoniem mogen blijven als de zaak donderdag 27 februari wordt voortgezet.

Arrestatie

De inleidende zittingsdag van het Marengo-proces donderdag is de eerste na de arrestatie van Ridouan T., afgelopen december in Dubai. Hij wordt gezien als de leider van een een groep criminelen, die zich met name bezighouden met drugshandel. Samen worden ze verdacht van vijf liquidaties, meerdere pogingen en het beramen nog een aantal.

Ondanks zijn arrestatie eind vorig jaar komt de zaak van T. donderdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp tijdens de pro-formazitting – waarbij alleen de voortgang van het onderzoek naar de verdachten wordt besproken – nog niet aan de orde. Hij krijgt op 6 maart een aparte behandeling, afgezonderd van de rest. Hij zou dan niet aanwezig willen zijn.

Saïd R., de recent in Colombia gearresteerde vermeende rechterhand van T., is ook afwezig. Hij moet nog worden overgebracht naar Nederland. Kroongetuige B. zal ook niet aanwezig zijn. Hij wordt op een andere locatie afgeschermd. Zijn advocaten zullen met vervormde stemmen via een speciale videoverbinding te horen zijn. De rechters gaan per zitting bekijken hoe de rol van de advocaten eruit gaat zien.

LEES OOK:

Het dossier Marengo-proces (Ridouan T.)
Op 18 september 2019 werd advocaat Derk Wiersum vermoord. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan T. hoofdverdachte is. Justitie houdt er serieus rekening mee dat Ridouan T. opdracht gaf tot de moord op Wiersum. Lees hier alles over beide zaken.

OM: Ridouan T. in Caloh Wagoh-proces gekoppeld aan drie liquidaties en reeks moordopdrachten
Ridouan T. wordt opnieuw in verband gebracht met een reeks liquidaties. In het zogenoemde Eris-proces wordt de in december aangehouden Ridouan T. door het OM ‘gekoppeld’ aan 9 liquidatieopdrachten, waarbij 14 personen het doelwit waren. Drie zijn daadwerkelijk geliquideerd. De uitvoerders van de moorden worden gelinkt aan motorclub Caloh Wagoh.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden