'Dubbeltjesfondsen': gevaarlijk goedkoop

De beursmalaise drukt ook in Nederland steeds meer bedrijven in de galerij der dubbeltjesfondsen. Pennystocks lijken een goedkope belegging, maar zijn juist relatief duur, moeilijk verhandelbaar en gevoelig voor fraude....

De beurs komt binnen bereik van de minima. Nu de beurskoersen naar beneden blijven hobbelen, is het grote geld niet meer nodig. Wie een tientje neertelt, mag zich de eigenaar noemen van 66 aandelen in de Rotterdamse elektronische uitgever AND. Een belegging in tien aandelen Newconomy kost zegge vier gulden zestig.

Wie niet van moderne technologie houdt, kan voor een paar guldens stukken Corus kopen. De Brits-Nederlandse staalproducent noteert op het Damrak ook al wekenlang onder de 1 euro.

Dubbeltjesfondsen - in de door het Engels overheerste financiële wereld pennystocks geheten - maken beleggen tot een spelletje van dubbeltjes en kwartjes.

Maar schijn bedriegt. Want ondanks hun goedkope uitstraling zijn de dubbeltjesfondsen minder voordelig dan ze lijken.

De transactiekosten zijn daar debet aan. Bij kleine transacties brengen effectenmakelaar en beurs dezelfde kosten in rekening als bij grote transacties. En dat maakt de dubbeltjesfondsen toch nog duur. Zelfs bij een voordelige internetmakelaar als Alex kost een transactie minimaal 12 euro. Honderd stukjes AND (beurswaarde 7 euro) worden daardoor in één klap drie keer zo duur. 'Het probleem met die pennystocks is juist dat hun kostenstructuur relatief veel te hoog is', zegt analist D. Muusers van Friesland Bank.

Om de transactiekosten er uit te halen, zijn hele grote orders nodig. Bij dubbeltjesfondsen moeten beleggers al gauw een paar honderd aandelen kopen. Dat is een probleem, omdat er doorgaans weinig wordt gehandeld in de kneusjes van de beurs. 'Dubbeltjesfondsen maken de handel traag en inefficiënt', concludeert Muusers.

Andere analisten zijn ook niet enthousiast over de goedkope aandeeltjes. Uit de statistieken blijkt dat 90 procent van de bedrijven die onder de 1 dollargrens duikt, er nooit meer bovenuit komt. Bovendien is bij een aandeel van een paar dubbeltjes de koers veel makkelijker te manipuleren. Het koersverloop van bijvoorbeeld Newconomy laat zien dat een paar grote orders al voldoende zijn om de prijs op te drijven.

'Daarom maken beursfraudeurs altijd gebruik van deze penny stocks', waarschuwt een analist van ING. Zo speelt in Thailand op dit moment een fraudezaak waarbij oplichters op grote schaal waardeloze dubbeltjesfondsen aan de man wisten te brengen.

Inefficiëntie en beursfraude, daar houden Amerikanen niet van. Op de New Yorkse technologiebeurs Nasdaq worden de pennystocks daarom sinds jaar en dag geschrapt. Elk bedrijf dat langer dan dertig dagen onder 1 dollar noteert, gaat over the counter. De aandelen zijn dan alleen nog in het grijze circuit verhandelbaar.

Ook de Duitse effectenbeurs gaat vanaf oktober de dubbeltjesfondsen van de schermen verwijderen. Onder de 36 fondsen die op de technologiebeurs Neuer Markt beneden de 1 euro noteren, zijn veel internetbedrijven zoals het Nederlandse Letsbuyit.com.

De Duitse beurs neemt de maatregel van partner Nasdaq over in een poging het vertrouwen in de Neuer Markt te herstellen. De Duitsers hebben tijdens de beurs-hype met veel enthousiasme honderden nieuwe bedrijfjes toegelaten. Nu de luchtbel is geknapt, blijkt de Neuer Markt een wankel geheel. 'We willen daarom onderscheid maken tussen goede en slechte bedrijven', zei beursdirecteur V. Potthoff vorige maand.

Op de Amsterdamse Euronext-beurs vindt men dat niet nodig. 'Wij hebben geen problemen met onze geloofwaardigheid', zegt een woordvoerder. 'Bovendien zijn de twaalf pennystocks op het totaalaantal fondsen verwaarloosbaar.' Euronext zal het Duitse voorbeeld dan ook zeker niet volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden