Dubbelop

Bij overlijden reikt de arm van de fiscus ver. Over de erfenis wordt successierecht geheven, vaak ook als de overledene niet meer in Nederland woont....

Het risico is dan dat de nalatenschap twee keer wordt belast: in het land waar de overledene woonachtig was, en in Nederland. Die dubbele heffing is ook van toepassing op Nederlanders die naar België of Spanje zijn geëmigreerd.

De tienjaars-regel is ingegeven door de vrees dat Nederlanders voor hun overlijden emigreren naar landen met een lagere successiebelasting. Zo'n dubbele heffing leidt in de praktijk tot onbillijkheden. Voor de erfgenamen is het een lastige complicatie die moeilijk nog rechtvaardig kan heten.

Enkele maanden geleden heeft de belastingrechter in Den Bosch beslist dat deze regel in strijd is met het Europese recht, dat voorziet in vrij kapitaalverkeer tussen lidstaten van de EU. Als een Nederlander naar een andere EU-lidstaat verhuist, vervalt het heffingsrecht van de Nederlandse fiscus volgens de tienjaars-regel, besliste de rechter. In dit geval was de overledene korter dan tien jaar geleden naar België verhuisd. België en Nederland wilden beiden successierecht heffen, maar daar stak de rechter dus een stokje voor.

De fiscus is tegen deze uitspraak in beroep gegaan bij de Hoge Raad. Het valt te hopen dat de hoogste rechter het Bossche vonnis handhaaft. De dubbele heffing volgens de tienjaars-regel is een archaïsche bepaling, zeker voor emigranten die naar een andere lidstaat zijn verhuisd. De EU-lidstaten kennen redelijk ontwikkelde belastingstelsels. Het valt niet in te zien waarom de Nederlandse fiscus dan nog gedurende zo'n lange tijd na emigratie het recht moet houden op successiebelasting.

Wie met een dubbele heffing van successierecht wordt geconfronteerd in de periode tot de hoogste rechter hierover uitspraak heeft gedaan, doet er goed aan hiertegen bewaar te maken. Als straks komt vast te staan dat de Bossche belastingrechter het goed heeft gezien, moet de fiscus de Nederlandse aanslag vernietigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden