Dubbelfunctie blijft uit den boze voor sportbestuurders

Algemene vergadering van NOC*NSF blokkeert oude idee van Geesink om via reglementswijziging bondsbestuurders op te nemen in sportkoepel.

Papendal - 'Een hommage aan Anton Geesink', noemde NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis het voorstel van zijn bestuur om via een reglementswijziging de mogelijkheid te scheppen om bestuurders van de bonden op te nemen in het bestuur van de sportkoepel. Voor het onlangs overleden Nederlandse IOC-lid en oud-judoka werd dat een onvoltooid levenswerk.


Maar ook met de steun van het huidige bestuur liep Geesinks oude idee, dat bestuurders van de Nederlandse sportbonden tegelijkertijd deel moeten kunnen uitmaken van zowel de leiding van hun eigen bond als van de NOC*NSF, stuk op verzet van de dinsdag gehouden algemene vergadering. 'Het is niet de bedoeling uit uw kring van gekwalificeerde bestuurders te roven, maar we vinden wel dat we de mogelijkheid moeten hebben te putten uit al het aanwezige talent', aldus Bolhuis.


Steun kreeg hij alleen van KNVB-voorzitter Bernard Fransen en voorzitter Jos Hell van de Judobond, die meenden dat twijfels over de integriteit van op twee niveaus werkzame bestuurders geen rol mochten spelen.


Voorzitter Van Heijningen van de zwembond leidde het aloude verzet van het merendeel van de vergadering met de vaststelling 'alles te laten zoals het was' en adviseerde het bestuur het voorstel terug te nemen. 'Temeer omdat u in uw eerste vergadering met drie niet uit de bonden afkomstige bestuursleden hebt aangetoond voldoende potentieel te kunnen aanboren.'


Doortastender was overigens Van Heijningen bij de plan van aanpak die NOC*NSF voor de komende jaren voor ogen heeft. '2010 was voor NOC*NSF het jaar van discussie, laten we van 2011 het jaar van concretisering maken', aldus Van Heijningen over de ingrepen die de Task Force in eigen organisatie heeft voorgesteld. 'De bonden zien een slanke organisatie van de professionele organisatie als doel, maar laten we wel zorgvuldig zijn en tegelijkertijd niet vergeten om tempo te maken.'


De bonden zijn de afgelopen tijd te vaak teleurgesteld en geërgerd geweest, aldus Van Heijningen. 'Dat heeft vooral te maken gehad met de hoge verwachtingen die bij de bonden leven. Het is voor ons geen wedstrijd, maar we gaan zo af en toe ook een lekker bokspartijtje niet uit de weg. Zonder wrijving geen glans.'


'Tempo staat bij ons hoog in het vaandel', reageerde voorzitter Bolhuis 'ik beloof dat we op 17 mei niet alleen een prachtig plan van aanpak zullen presenteren, maar zullen we u ook al concrete resultaten laten zien.' Tot die datum van de voorjaarsvergadering blijven ook de nieuwe financiële plannen liggen.


Dat uitstel gebeurt op advies van de financiële commissie, die zegt nog geen oordeel te kunnen geven en te willen wachten tot de definitieve cijfers over 2010 bekend zijn.


De financiële commissie noemt de nieuw gehanteerde begroting- en rapportagesystematiek als oorzaak van de vertraging en adviseert de gepresenteerde begroting over 2011 aan te houden tot de volgende algemene vergadering. De vergadering ging daarmee na enig tegensputteren akkoord.


Op zijn eigen wijze onderstreepte Bolhuis de lijn die hij met NOC*NSF voor ogen heeft. 'Sport op olympisch niveau', luidt zijn missie, zowel aan de top als aan de basis.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden