Update

Dubbele zelfmoordaanslag Beiroet eist tientallen levens

Een dubbele zelfmoordaanslag in de overwegend sjiitische voorstad Burj al-Barajneh bij de Libanese hoofdstad Beiroet heeft donderdag aan zeker 43 mensen het leven gekost. Er vielen volgens het Libanese Rode Kruis ruim 200 gewonden. De aanslagen zijn opgeëist door IS.

Remco Andersen
Ravage na de dubbele zelfmoordaanslagen in Beiroet. Beeld AFP
Ravage na de dubbele zelfmoordaanslagen in Beiroet.Beeld AFP

De explosies deden zich voor in de avondspits. Eerst bracht een man een explosievenvest tot ontploffing voor een sjiitische moskee, enkele minuten later blies een tweede dader zichzelf op in een bakkerswinkel in de buurt.

Bij de plek waar de twee zelfmoordenaars zich opbliezen, vermengt donderdag luid krijsen van vrouwen in zwarte gewaden zich met de gillende sirenes van ambulances. Een poel bloed ligt onder het wiel van een legerjeep en bloedspetters zitten zelfs op de derde verdieping van een belendend gebouw.

Ooggetuige

'Die zijn van Adel,' zegt Hussein (22), die het heeft zien gebeuren. Een ander laat een foto op zijn mobiel zien van een been zonder mens eraan. De resten van Adel. Hussein: 'Hij zat koffie te drinken toen de eerste man zich opblies en is gelijk op de tweede gesprongen.' Naast hem betuigt een groep mannen luidkeels loyaliteit aan Hezbollah, de militante Libanese groepering die in buurland Syrië schouder aan schouder strijdt met het leger van president Bashir Al-Assad.

De wijk Burj al-Barajneh staat onder controle van Hezbollah. De beweging heeft de afgelopen jaren duizenden strijders naar Syrië gestuurd om het regime te ondersteunen in zijn strijd tegen de gematigde rebellie, en later ook de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

De aanslagen zijn de prijs die de Libanese burgerbevolking betaalt, ook al is de wijk hermetisch afgesloten. Checkpoints van het leger staan bij iedere ingang naar de wirwar van steegjes en winkeltjes waaruit de buurt bestaat.

Het leger van Libanon probeert orde in de chaos te scheppen na de dubbele zelfmoordaanslag donderdag in Beiroet. Beeld Reuters
Het leger van Libanon probeert orde in de chaos te scheppen na de dubbele zelfmoordaanslag donderdag in Beiroet.Beeld Reuters

Grote terreurdaad

Het is de eerste grote terreurdaad in Beiroet sinds 23 mensen stierven bij een bomaanslag op de Iraanse ambassade, bijna twee jaar geleden. 'Ze hebben het de afgelopen jaren wel al vaker geprobeerd,' zegt Hussein. 'Maar nu is het ze een keer gelukt. Te lang niks gebeurd, de aandacht bij de checkpoints is verslapt.'

Anderen wijzen met een beschuldigende vinger naar het Palestijnse kamp dat in deze buurt ligt. De afgelopen jaren zijn er veel gevluchte Syriërs gaan wonen. Nabij het ziekenhuis waar huilende familieleden bij de ingang staan, slepen jongeren schreeuwend twee mannen weg naar een onbekende bestemming, hun hoofden in een nekklem. 'Syriërs,' zegt een omstander. 'Ze houden nu iedere Syriër verantwoordelijk.'

De aanslagen zijn gepleegd aan de vooravond van internationaal overleg over een politieke oplossing voor het conflict in Syrië. De verwachtingen zijn niet hoog gespannen. Betrokken landen als de VS en Rusland hebben uiteenlopende opvattingen. Washington wil de Syrische president Assad kwijt, Moskou ziet nog wel een rol voor hem weggelegd bij vervroegde verkiezingen.

De meeste aanwezigen op de plek des onheils denken dat deze aanslag niet zoveel verandert. Het is een gemeenschap die geweld gewend is. Terwijl glasscherven nog van de gevels vallen, verklaart een groepje twintigers dat Hezbollah het gevecht in Syrië zal voortzetten. 'Zonder bloed geen overwinning,' zegt een van hen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden