Dubbele schaatssprint lijkt gered

In Nederlandse schaatskringen werd woensdagavond hardop gejuicht. Sprinters Jan Smeekens en Ronald Mulder, de nummers twee en drie van de olympische sprint van Sotsji, werden als eersten op de hoogte gebracht van de beslissing dat de 500 meter ook in de toekomst uit twee races zal blijven bestaan.

DUBLIN - De technische commissie van de Internationale Schaats Unie (ISU) kwam bij het congres te Dublin met het voorstel de 500 meter terug te brengen naar zijn aloude basis: één race. Tot 1996 was dat aan de orde. Toen kwam uit Noors onderzoek over de periode 1984-1994 vast te staan dat een schaatser die startte in de buitenbaan en finishte in de krappe binnenbaan, met zijn forse middelpuntvliedende krachten, benadeeld werd.

In 1996, bij de eerste editie van de WK afstanden, introduceerde de ISU daarom de dubbele race. De opgetelde tijden over tweemaal 500 beslisten over de klassementsoverwinning.

Aan dat als eerlijker beoordeelde systeem werd de laatste jaren ernstig getwijfeld. De laatste binnenbocht leek door de grotere technische vaardigheid van de schaatsers niet langer nadelig.

Dat was voor de technische commissie van de ISU aanleiding de dubbele 500 te schrappen, ook om ruimte te maken voor een nieuw onderdeel bij de WK afstanden en zo mogelijk bij de Olympische Winterspelen: de 'mass-start', een kleine marathon over zestien ronden. Die uitruil stuitte met name bij de Nederlandse sprintschaatsers op bezwaar.

Lobbyist Rhian Ket, actief schaatser en met zijn 30 jaar het jongste bestuurslid van de KNSB, had zich bij het congres sterk verweerd bij dat onderwerp. 'De schaatsers wilden de twee keer 500 houden. Ik heb me hier in Ierland daarom vier dagen suf gelobbyd. Dit is wat de schaatsers willen, heb ik gezegd. En niet alleen de Nederlanders. Het is goed dat nu naar ons, de sporters, is geluisterd.'

Aan het Nederlandse pleidooi - tegen de vooral Noorse stellingneming in - lag naast puur gevoel een onderzoek van de website schaatsstatistieken.nl ten grondslag. Zij bestudeerden alle uitslagen van de grote sprintwedstrijden tussen 2006 en 2014. Al uit een eerder onderzoek, van de Groningse econometristen Kamst, Kuper en Sierksma, was gebleken dat het voordeel van binnen starten en buiten eindigen voorbij was. Dat dateerde van 2008.

De cijferaars van schaatsstatistieken.nl kwamen tot een diametraal andere vaststelling: het rijden van de laatste binnenbocht bood een voordeel. Uit hun rapport: 'Bij de mannen start de winnaar op de 500 meter de laatste seizoenen steeds vaker in de buitenbaan. Het verschil is dermate groot dat de kans op winst niet meer gelijk verdeeld is tussen de binnen- en buitenbaan.'Rhian Ket: 'Het is eerlijker twee keer te rijden. Daarom hebben we er ook zo hartstochtelijk voor gepleit.'

Uit het onderzoek bleek dat van de 147 wedstrijden over 500 meter (van World Cup tot Olympische Spelen) een steeds groter deel werd gewonnen door rijders die in de buitenbaan startten en ook konden profiteren van het slipstreamvoordeel op de kruising. Alleen in 2009 was er een voordeel te registreren voor de in de binnenbaan gestarte schaatsers. Alle andere jaren waren in het voordeel van de 'buitenbaanrijders'. In 2014 kwam driekwart van de winnaars uit die buitenbaan.

Mooi is een staatje over de tweeling Mulder, de grote mannen van het internationale sprinten van dit moment. Olympisch kampioen Michel Mulder won zes grote races, waarvan vijf met een start in de buitenbaan. Ronald boekte zijn vier zeges allemaal vanuit de buitenbaan. Bij de vrouwen zijn de verschillen overigens kleiner.

Hoe dan ook, één race rijden zou oneerlijk zijn. Nederland won dat pleit in het congres van Dublin, waar de modernisering van het langebaanschaatsen in vele voorstellen vervat is, met klein verschil. De technische commissie, onder voorzitterschap van de Noor Espeli, had 23 stemmen van de 37 nodig. Het werden er 19. Ket: 'Ik heb iedereen hier aangesproken de voorbije dagen.' Inclusief Nederland waren daarom 15 landen tegen. Er waren drie onthoudingen.

De stemming of de tweemaal 500 ook op het olympische programma voor 2018 blijft staan, werd woensdag verschoven naar donderdag. De Nederlanders rekenen daar gemakshalve op. In het olympische programma is ruimte om op één dag tweemaal 500 meter te rijden. Op de uitpuilende WK afstanden is dat lastiger.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden