PROFIEL

Dubbele nationaliteit achilleshiel van zelfverzekerde Arib

Kan Arib neutraal een debat leiden over een conflict tussen Nederland en Marokko?

Khadija Arib presenteert zich als nieuwe Kamervoorzitter. Beeld anp

In haar sollicitatiebrief toonde Arib zich bewust van haar nieuwe positie: 'De rol van Kamervoorzitter is dienend.' Maar tijdens het verdedigen van haar kandidatuur kwam woensdag juist haar strijdbare karakter naar boven. 'Ik wil opkomen voor mensen die worden beledigd in het parlement.' Ze belooft dan te zullen ingrijpen.

PVV-leider Geert Wilders zal eraan moeten wennen. Arib zal als toekomstig voorzitter 'niet accepteren' dat Wilders nog een keer spreekt van 'nepparlement', zei ze in het televisieprogramma Buitenhof. Het is een uitspraak die haar voorganger Anouchka van Miltenburg (VVD) tot ongenoegen van vele Kamerleden wél liet passeren. Bewonderaars zien in Arib het voorbeeld van geslaagde integratie en vrouwenemancipatie. Grote groepen leiden kan ze ook: ze zat in december rustig en zelfverzekerd het verhitte Kamerdebat voor over de Teevendeal en fungeert al drie jaar moeiteloos als plaatsvervangend Kamervoorzitter.

Maar de van oorsprong Marokkaanse Khadija Arib (PvdA, 55) maakte in haar 17-jarige Kamerlidmaatschap ook vijanden. 'Nederland kan geen Marokkaan als voorzitter hebben', stelde Wilders bij haar eerdere kandidatuur in 2012. Twee weken geleden noemde hij haar een 'nepkandidaat'. Andere Kamerleden vinden het lastig te horen dat Nederlands niet haar moedertaal is.

Door deze controverse betwijfelen critici of onder Aribs leiding de rust terugkeert in de Kamer. Haar dubbele nationaliteit vormt een achilleshiel. Kan zij neutraal een debat leiden over een conflict tussen Nederland en Marokko?

Vrijgevochten

Arib kwam op haar vijftiende naar Nederland als dochter van een gastarbeider. Ze schreef twee boeken over emancipatie en de onderdrukte positie van moslimvrouwen. 'Couscous op zondag' gaat over haar familiegeschiedenis. In 'Allah heeft ons zo gemaakt' verhaalt ze over lesbische vrouwen in Irak, Egypte en Marokko. Ze is zeventien jaar Kamerlid, de rechten van vrouwen en kinderen zijn haar specialisme. Ze richtte de Marokkaanse Vrouwenvereniging op, Nederland heeft de kinderombudsman vooral aan haar te danken. Ze was al ondervoorzitter en lid van het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer.

De grootste uitdaging voor de vrijgevochten Arib zal niet zijn dat ze kritiek krijgt of dat ze zal breken - zoals voorganger Van Miltenburg die in 2013 huilend wegliep uit de Kamer na kritiek op haar functioneren. Eerder kan het haar soms moeilijk vallen als Kamervoorzitter haar mening opzij te schuiven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden