Dubbele Jamie

'We're in the kitchen now, are we?' In het Amsterdamse restaurant De Kas is Jamie Oliver op de tv. Op drie beeldschermen is voor genodigden te zien hoe het jonge braniekokje uit Londen met z'n blote vingers de sla mixt, zodat de granaatappelpitten en de dressing met balsamico-azijn, de gedroogde...

Adriaan de Boer

Jamie Oliver die op tv te zien is, daar is niks bijzonders aan. Maar het is goed dat die monitoren er staan. Want Oliver is - na drie jaar wordt het geduld van zijn Nederlandse uitgever eindelijk beloond - hier zelf wel degelijk lijfelijk in de weer, nadat zijn overkomst enigszins was vertraagd door een vergeten paspoort. Andere genodigden (de audiovisuele media) vormen bij het werkblad in de keuken schouder aan schouder-met-camera een hecht kordon, ondoordringbaar als een linie ME'ers, onder hun elkaar kruisende microfoonhengels.

Niet alleen Olivers uitgever Kosmos-Z & K draagt hem op handen - van zijn vier boeken in vertaling staan er nu 650 duizend op de plank in Nederlandse en Vlaamse huishoudens -, ook de pers (hier voor zeker driekwart vrouwelijk) vindt hem schattig. De naakte chef beantwoordt met lichte slis ontspannen vragen over being a sex symbol, duimen losjes in de zakken van de vale spijkerbroek, en hij heeft de juiste oneliners paraat, bijvoorbeeld dat een tafel voor hem de functie heeft van een altaar.

Het gaat de 26-jarige onverminderd voor de wind. Zijn Londense restaurant Fifteen, waarin hij vijftien kansarme jongeren opleidt, is een succes. Mudvol tot augustus (de maand juli was, toen de reserveringslijn laatst werd opengesteld, binnen een uur volgeboekt). 'Okay, lovely people, I will do one more dish.' De pan gaat op het vuur, de scallops ('Schotse?') worden ingesneden, de linzen voor erbij gaan de pan in. Zelf lust hij alles, alleen liever geen cod semen meer, die hij een keer voorgezet kreeg. (Kabeljauwsperma, zo klinkt het lekker goor. Onder de naam hom is er na het bakken weinig huiveringwekkends meer aan.)

Jamie Oliver moet, 'sorry darling', nu echt weg om te gaan signeren in een grote boekhandel. Uit zijn jongste, Jamie - De basis van het koken (de vertaling van Jamie's Kitchen), waarvan er sinds november 160 duizend zijn verkocht, de 'cocktail van granaatappel en gin' die hij in Sydney voor het eerst dronk in 'een bar die MG Garage heet, waar ze aan het einde van onze maaltijd bevroren glazen, bevroren gin en een dienblad vol granaatappels naar tafel brachten'.

Leg de fles gin een uur in het vriesvak, met evenveel glaasjes als er gasten zijn. Snijd granaatappels doormidden, schep 'het prachtige donkerrode vruchtvlees' eruit. Vul de ijskoude borrelglaasjes gedeeltelijk met het fruit, schenk er de stroperig geworden gin bij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden