Dubbele beursgang levert UPC twee keer zoveel op

Kabelbedrijf United Pan-Europe Communications (UPC) verwacht met de beursintroducties aan de Amsterdamse effectenbeurs en de Amerikaanse elektronische schermenbeurs Nasdaq 2,25 miljard gulden op te halen....

Van onze redactie economie

AMSTERDAM

Het energiebedrijf Nuon zal de beursgang van UPC nauwlettend volgen. De Arnhemmers hebben sinds vorige week een belang in UPC na de verkoop van hun 49 procents-belang in United Telekabel, het kabelbedrijf dat Nuon en UPC samen bestierden.

Nuon kreeg 550 miljoen gulden in het laatje, waarvan de helft in aandelen UPC. Het belang van Nuon in de voormalige partner is minder dan 10 procent en zal te zijner tijd verkocht worden. Nuon-baas T. Swelheim gaf vorige week al aan dat zijn bedrijf de stukken UPC niet lang in huis zal houden. 'We zijn geen bank of belegger en hebben al het geld nodig om ons te richten op onze kernactiviteit.'

UPC komt in Amsterdam op 10 februari voor het eerst in de notering. Beleggers kunnen van 27 januari inschrijven op de 40 miljoen aandelen, die tussen de 52,89 en 59,50 gulden - 24 en 27 euro - gaan kosten. Het grootste deel van de aandelen wordt in Noord-Amerika geplaatst. Nederlandse beleggers kunnen op 22,4 miljoen aandelen inschrijven. UPC, voor de helft eigenaar van de Amsterdamse kabelexploitant A2000, zal de beursopbrengst aanwenden om zijn netten te moderniseren.

UPC is nu voor 80 procent in handen van de Amerikaanse moeder UIH en voor 20 procent van de werknemers. Het bedrijf, naast Nederland actief in negen andere Europese landen en in Israël, lijdt door de hoge investeringen nog zware verliezen. Analisten zijn niettemin positief. 'UPC staat er goed voor in Europa, vooral in Nederland, België en Oostenrijk. En telecommunicatie en Internet zijn hot op dit moment', aldus Friesland Bank-analist Jorn van Breukelen tegenover persbureau Bloomberg.

UPC ontvouwde dinsdag ook plannen voor samenwerking met softwarereus Microsoft. Beide bedrijven willen onder meer gezamenlijk telefonie en tv- en videodiensten via het Internet gaan aanbieden. In Nederland start UPC dit voorjaar een offensief om marktaandeel bij voormalig monopolist KPN weg te snoepen. In mei gaan de Amerikanen via de kabel telefoondiensten aanbieden, enkele maanden later gevolgd door Internet.

UPC denkt een sterk wapen te hebben, omdat het via een kabel zowel tv, telefoon als internet kan aanbieden. Ook berekent het bedrijf bij Internet alleen abonnementskosten en geen telefoonkosten zoals bij voorbeeld KPN doet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden