Dubbeldik

In de winternummers wordt teruggeblikt op de grootste leugens van 2013.

Gaat u er maar lekker voor zitten. Nee, niet voor deze rubriek, dat zou potsierlijk zijn. Voor de weekbladen natuurlijk. Het 'Extra Dikke Winternummer' van Vrij Nederland (170 blz.), het 'Dubbeldikke Kerstnummer' van Elsevier (256 blz.) en, komt-ie, het 'Dikste nummer ooit!' van De Groene Amsterdammer (144 blz.).


Een ongevraagd advies aan Elsevier: volgend jaar gewoon 'Dikste weekblad van Nederland' op de cover zetten, als dikte toch een aanprijzing is. Lekker veel waar voor je geld.


Er wordt natuurlijk teruggekeken, in het laatste nummer van het jaar. Maar naar wat voor jaar eigenlijk? 'Het is behoorlijk omineus om 2013 als het jaar van de waarheid te betitelen', schrijft hoofdredacteur Xandra Schutte in De Groene Amsterdammer. Dat belet haar echter niet om dat te doen. Ze wijdt het nummer aan de waarheid en de leugen en stapelt de bewijzen op: rundvlees bleek paardenvlees, groene stroom bleek sjoemelstroom, de NSA lichtte onze doopceel, wielrenners dankten hun triomfen aan de doping en Bulgaren fraudeerden met onze toeslagen. 'Deze opsomming is allerminst volledig.'


Het lukt De Groene dan ook moeiteloos om ruim dertig stukken aan dit universele thema te verbinden. Van afvallige moslims via Ton 'De Regelaar' Hooijmaijers tot digitale sporen die onze privacy in het geding brengen - je zou bijna zeggen dat alles in het leven raakt aan de waarheid en de leugen.


Ach ja, de heiligheid van onze privacy, volgens Vrij Nederland 'de laatste strohalm', moest er in 2013 ook al aan geloven. Niets is meer heilig, schrijven Sander Donkers en Robert van de Griend. De monarchie werd avond aan avond bespot door LuckyTV, het huwelijk kreeg een definitieve knauw van Sylvie Meis en Diederik Samsom, en zelfs Anne Frank werd bezoedeld door Justin Bieber. Oké, een paar lichtpuntjes dan: 'Nog voor het nieuwe jaar is aangebroken, heeft Amerika handen geschud met Cuba, heeft Iran schoorvoetend de Holocaust erkend en is er al 40 kilo minder Sjuul Paradijs.' Amen.


Volgens Elsevier was 2013 voor de belegger een goed jaar. 'ING is positief over aandelen', is de argwaanwekkende kop boven het interview op pagina 10. Maar wacht even, staat daar 'ADVERTORIAL' bovenaan de pagina? Een gemiste kans voor De Groene, deze wolf in schaapskleren.


Wat voor jaar was 2013 dan wel? Onder meer 'een topjaar' voor dj Armin van Buuren, 'een terreurjaar' in het Midden-Oosten, 'een opwindend jaar' voor de Rooms-Katholieke Kerk, economisch gezien 'het jaar van de eerste lichtpuntjes', 'een succesjaar' voor Donna Tartt en het jaar dat John de Mol het duurste huis à 6,2 miljoen euro kocht.


De ongrijpbare wijsheid van het jaar staat ook in Elsevier en komt uit verrassende hoek. 'Ik ben gewapend tegen negativiteit en losbandigheid. Ik ben blank noch zwart, minderheid noch meerderheid. Ik ben de zoon van Marja Woldberg.'


De zoon van Marja Woldberg blijkt voetballer Nigel de Jong en Hugo Camps beschrijft zijn levensstijl ('Nigel houdt van tekeningen op zijn huid') op literaire en aanstekelijke wijze.


Dat 2014 het jaar van Nigel mag worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden