Dubbeldam en Voorn springen eruit in de hippische piste

Toen het beste paard van stal, Baloubet du Rouet van Rodrigo Pessoa, tot drie keer toe stopte voor een hindernis lonkte de heerschappij in de hippische wereld plotseling voor twee attente Nederlandse debutanten....

De immer bescheiden ruiters Jeroen Dubbeldam, met De Sjiem, en Albert Voorn, met Lando, moesten in de barrage nog afrekenen met de laatst overgebleven concurrent, de Saoedi-Arabiër Khaled al Eid, een lid van de Pessoa-stal. Daarin slaagden ze wonderwel. De dubbelslag betekende goud en zilver voor de equipe van bondscoach Johan Heins.

Heins was in 1977 de laatste Nederlander die op een groot kampioenschap - het EK - de individuele springproef won. Zijn naam zal naar de vergetelheid worden gedrongen door Jeroen Dubbeldam, de 27-jarige winnaar van gisteren. 'Jeroen verdiende het. Hij was de beste', sprak de winnaar van zilver, Albert Voorn.

Voorn had het nadeel in de extra omloop als eerste te moeten starten. Hij koos voor de aanval, maar zag zijn bruine hengst, een origineel probleempaard, in de fout gaan. Daarna kon Dubbeldam, in de barrage toch al zeker van een medaille, voor de veilige route kiezen.

De schimmelruin met de Utrechtse geuzennaam, De Sjiem, werd door zijn Twentse berijder over al het Australische hout geloodst. De vuist kon vervolgens al snel in de lucht, toen hij bij het oprijden van het voorterrein vernam dat Al Eid in de fout was gesprongen.

Het scenario van de afvalrace ontwikkelde zich in een razend tempo. Dubbeldam, leider na de eerste ronde, had de kans op een tweede 'nul' vergooid en was afhankelijk van het rijden van de onverslaanbaar geachte Pessoa. Die werd na drie weigeringen met zijn beroemde Baloubet van verdere deelname uitgesloten.

Het Braziliaanse drama werd in het Nederlandse kamp met plezier aanschouwd. Zelfs Willem-Alexander, het hippisch georiënteerde IOC-lid, durfde toe te geven dat hij een vuistje had gemaakt bij de fouten van Pessoa.

Dubbeldam had zich ook even laten gaan. 'Ik heb gejuicht, samen met Albert Voorn, omdat we zeker in de medailles zaten. Maar ik besloot het hoofd koel te houden. Er viel hier goud te verdienen.'

Hij was in twee weken tijd langzaam in de stemming gekomen. Dubbeldam had zijn ploegleden de ene na de andere olympische medaille zien verdienen. 'Weer een, nog een, en nog een', zo omschreef Dubbeldam de trits aan successen die hem hadden geïnspireerd, met als slotstuk de gouden medaille voor Anky van Grunsven.

Dubbeldam begon zijn wedstrijdweek 'super' met een foutloze kwalificatiewedstrijd. De grote vorm van De Sjiem werd niet bevestigd in de landenwedstrijd. Er waren een paar foutjes die de ruiter ten slotte maar als eigen vergissingen aanmerkte.

Zijn vader Luit, paardenhandelaar te Zwolle, bleef evenwel heilig in hem geloven. 'Jeroen kan winnen', bazuinde hij rond, tegen iedereen die het maar wilde horen.

Zoon Jeroen had zich wijselijk wat stiller gehouden. 'In je achterhoofd weet je dat er een kans is. Zeker als je paard zo ongelooflijk in vorm is. Maar je praat er niet veel over om niet belachelijk gevonden te worden met je grote mond. En dan lukt het ook nog.'

Dubbeldam kreeg De Sjiem drieënhalf jaar geleden onder zich. Het paard dat het liefst ruiters afwierp, bleek na de africhting een klasse apart. Vele handelaren boden geld, veel geld, maar De Sjiem, eigendom van Dubbeldams vader en zijn schoonvader, was niet te koop.

Na het olympisch goud gloort andermaal een lucratieve transactie, maar Dubbeldam verklaarde na de huldiging plechtig: 'Deze combinatie verdient het niet uit elkaar gehaald te worden.'

De andere Nederlandse topcombinatie, Voorn-Lando, gaat wel scheiden. Lando is door zijn Deense eigenaar verkocht aan Schockemöhle-ruiter Otto Becker. Voorn denkt met een nieuw paard binnen het half jaar weer terug te zijn aan de top. Dat dacht Piet Raymakers ook, toen zijn zilveren Ratina Z na de Spelen van Barcelona werd verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden