Dubbel nul stuwt winst Cap Gemini 40 procent omhoog

Automatiseringsbedrijf Cap Gemini heeft vorig jaar een ruim 40 procent hogere winst geboekt van 126,3 miljoen gulden. De uitstekende markt, toenemende vraag naar oplossingen voor de millennium-problematiek en de relatief geringe toename van de kosten stonden aan de basis van deze winstgroei....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De omzet groeide met 16,9 procent tot 1,2 miljard gulden, de bedrijfskosten met slechts 13,1 procent. De directie toonde zich verguld met deze stijgende lijn. 'We hebben een hele goede prestatie neergezet', aldus directielid Berend Brix, die in mei Chris van Breugel opvolgt als hoogste baas binnen het bedrijf.

De goede gang van zaken houdt volgens Brix mede verband met het feit dat Cap Gemini, voor 58 procent in handen van het Franse Cap Gemini SA, er vorig jaar goed in is geslaagd nieuw personeel aan te trekken. Het aantal werknemers bedroeg aan het eind van 1997 5854, een toename met 13,5 procent ten opzichte van 1996.

De werving van nieuw personeel verloopt desondanks nog steeds niet gemakkelijk. Automatiseerders knokken flink om nieuwe krachten. Die blijven schaars. Bovendien neemt het verloop toe. Zo'n 15 procent van de medewerkers verliet vorig jaar het bedrijf.

Als marktleider ondervindt Cap Gemini extra hinder van de toenemende vraag naar IT-personeel. 'Omdat wij binnen de branche zo goed staan aangeschreven, vormen wij een geliefde zoekplaats voor concurrenten', verklaart Van Breugel. Ook beginnen steeds meer medewerkers voor zichzelf.

Van Breugel, 53 jaar, stapt op na 25 jaar leiding te hebben gegeven aan Cap Gemini in de Benelux. Een logisch stap, meent hij. 'Ik heb het bedrijf zien groeien van een clubje met dertig man tot een grote, succesvolle onderneming. We hebben alle in 1993 gestelde doelen bereikt. Dan wordt het tijd om de fakkel over te dragen.' Ook is hij het keurslijf beu. 'Alles wat ik zeg, wordt binnen en buiten de onderneming enorm uitvergroot.'

Het terugtreden betekent niet dat Van Breugel afscheid neemt van het bedrijf. Hij verkast naar het Franse moederconcern, waar hij zich als rechterhand van de vice-president gaat bezighouden met de verdere ontwikkeling van Cap Gemini SA. Tegelijkertijd met zijn vertrek zal H. Broeders, nu nog general manager bij dochter Iquip (voorheen IP/Informatica Projectgroep) toetreden tot de directie van Cap Gemini NV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden