Dubbel glas loont met groene lening

Met de nieuwe, landelijke Energiebespaarlening kunt u uw woning relatief goedkoop energiezuiniger maken. Maar een Duurzaamheidslening is soms nog voordeliger. Door

De overheid probeert Nederlandse huiseigenaren al jaren te verleiden hun woning energiezuiniger te maken. Woningbezitters met een groen hart hebben waarschijnlijk weinig aanmoediging nodig. Maar de meeste huiseigenaren slaan alleen aan het isoleren en het zonnepanelen leggen als ze de kosten binnen een redelijk tijdsbestek terugverdienen. Hetzij via een hogere marktwaarde van de woning, hetzij via een fiks lagere energierekening.


Subsidies zijn hét middel om calculerende huiseigenaren over de streep te trekken. De overheid deelt dan ook volop financiële prikkels uit om woningbezitters met zachte hand de groene weg te wijzen. Als onderdeel van het Lenteakkoord uit 2012 trok het toenmalige kabinet 52 miljoen euro uit voor subsidies op de aanschaf van zonnepanelen. Huiseigenaren konden 15 procent van de aanschafkosten van de energiebesparende dakbedekking terugkrijgen.


Deze zonnepanelensubsidie is inmiddels beëindigd, maar op 21 januari is er een andere landelijke regeling voor in de plaats gekomen: de Energiebespaarlening. Eigenaar-bewoners kunnen sinds enkele weken bij het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) 2.500 tot 25 duizend euro lenen om veertien energiebesparende ingrepen in en aan hun huis te kunnen uitvoeren. Het gaat onder meer om gevel-, spouwmuur-, vloer- en dakisolatie en de aanschaf van een hoogrendementsketel, zonnepanelen, zonneboiler of een warmtepomp. De complete lijst staat op ikinvesteerslim.nl/maatregelen.


Het fonds bevat 300 miljoen euro. De rijksoverheid fourneert daarvan 75 miljoen euro. Het kabinet heeft dit geld vorig jaar beschikbaar gesteld als onderdeel van het Woonakkoord. De rest van het fondsvermogen is afkomstig van de Rabobank (175 miljoen euro) en de ASN Bank (50 miljoen euro). Huizenbezitters die energiebesparende maatregelen overwegen, kunnen een aanvraag voor een Energiebespaarlening indienen op de website ikinvesteerslim.nl.


Een Energiebespaarlening is geen directe subsidie, omdat u geen korting krijgt op de kosten van de energiezuinige ingrepen. Het financiële voordeel schuilt in de lage rente die u op de (annuïtaire) lening betaalt. Als u voldoende spaargeld heeft om de kosten van de energiezuinige ingrepen te betalen, is dat dus een goedkopere optie dan een Energiebespaarlening. Zo'n lening is meestal wel goedkoper dan het verhogen van de hypotheek. Wie 2.500 tot 5.000 euro leent, moet dit bedrag in zeven jaar via een annuïtair schema terugbetalen. Een lening van 5.000 tot 25 duizend euro moet in tien jaar worden afgelost. De rente op de 7-jarige lening is 3,4 procent, die op de 10-jarige lening 3,8 procent (zie voor het actuele tarief: ikinvesteerslim.nl/rente). Deze rente staat voor de hele leenperiode vast en komt overeen met de laagste NHG-tarieven van het moment.


Iedereen kan een Energiebespaarlening aanvragen, dus ook mensen met een hoog inkomen en een dure woning. De lening moet wel passen binnen de hypotheeknormen van het Nibud. Huizenbezitters die hun maximale leencapaciteit al hebben benut, komen dus niet in aanmerking voor een Energiebespaarlening. Een andere 'mits' is dat Energiebespaarleningen niet openstaan voor Verenigingen van Eigenaren (VVE's), alleen voor individuele huiseigenaren.


De Energiebespaarlening is niet de enige mogelijkheid om goedkoop aan geld te komen voor gevelisolatie of dubbel glas. Het loont de moeite na te gaan of uw gemeente Duurzaamheidsleningen verstrekt. Duurzaamheidsleningen worden door de gemeente of de provincie gefinancierd, waardoor de voorwaarden, bedragen en rentetarieven onderling sterk verschillen. Vaak zijn de voorwaarden beter dan bij een Energiebespaarlening, zoals een lagere rente of een langere aflossingstermijn.


Op dit moment verstrekken 174 van de ruim vierhonderd Nederlandse gemeenten Duurzaamheidsleningen. Gemeenten hebben daarnaast vaak nog andere subsidieregelingen voor verduurzaming van woningen. Amsterdam heeft bijvoorbeeld de Subsidie Woningisolatie. Een overzicht van de regelingen in uw gemeente vindt u op energiesubsidiewijzer.nl.


Als u de werkzaamheden nog dit jaar laat uitvoeren, profiteert u van het verlaagde btw-tarief op de arbeidskosten van woningisolatie. Dat tarief gaat per 2015 weer omhoog van 6 naar 21 procent.


Energiebesparende maatregelen gaan ook meer lonen als de overheid serieus werk maakt van het energielabel, dat sinds 2008 voor alle woningen verplicht is. Nu staan er nog geen sancties op het negeren van die verplichting, maar de Europese Commissie zit het kabinet op de huid omdat Nederland daarmee een Europese richtlijn overtreedt.


Op internet beantwoordt Reinout van der Heijden vragen van lezers op www.volkskrant.nl/geldvraag


Zelf een vraag?: geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden