DSW verhoogt zorgpremie niet: 'Er is voor miljoenen bespaard'

Zorgverzekeraar DSW heeft bekendgemaakt dat de zorgpremie voor 2013 gelijk blijft op 102,50 per maand. Volgens de verzekeraar is verhoging niet nodig, omdat voor miljoenen euro's is bespaard op medicijnkosten.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER CARLIJNE VOS

AMSTERDAM - De overige verzekeraars hebben hun premies nog niet bekend gemaakt. De branche noemt de stap van DSW voorbarig. Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) onderschrijft dat efficiëntere medicijninkoop heeft geleid tot een besparing van liefst 1,1 miljard euro sinds 2008. Maar ZN wijst erop dat daar nieuwe kosten tegenover staan. Zo zijn er nieuwe dure medicijnen op de markt en zijn de revalidatiezorg en stoppen met roken nieuw in de Zorgverzekeringswet.

Vorige week maakte minister Schippers bekend dat zij uitging van een gemiddelde verhoging van 20 euro per jaar. Volgens verzekeraars liep zij daarmee ook al op de zaken vooruit . 'Het vaststellen van de premie is een complexe zaak, die van meer afhangt dan alleen de samenstelling van het basispakket. Denk ook aan solvabiliteitseisen en nodige reserves. De minister moet dus niet op de stoel van de verzekeraars gaan zitten', aldus ZN.

Grote verzekeraars als Menzis, Achmea en CZ zijn nog volop aan het rekenen op de nieuwe premie. DSW is elk jaar de eerste verzekeraar die de premies voor het volgend jaar bekend maakt. Uiterlijk half november moeten verzekeraars hun premies bekend hebben gemaakt, zodat verzekerden voldoende tijd hebben de tarieven te vergelijken en over te stappen.

Volgens de overige verzekeraars is DSW een relatief kleine speler die niet representatief is voor de hele branche. Achmea zegt als grote marktpartij meer tijd nodig te hebben. 'Nog niet alle gegevens zijn bekend, zoals de declaraties van de ziekenhuizen van afgelopen jaar', aldus een woordvoerster. Ze wijst er ook op dat de consequenties van de wijzigingen in het basispakket ook nog niet helemaal zijn doorgerekend.

Volgens Edmond Hilhorst van vergelijkingssite Independer.nl loopt DSW 'ver voor de muziek uit'. Hij verwacht niet dat de andere verzekeraars DSW zullen volgen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden