DSW-topman profileert zich graag als Robin Hood van de verzekerden - maar dan wel in een Maserati

Peter de Waard
null Beeld
Beeld

DSW'er Chris Oomen profileert zich graag als de Robin Hood van de verzekerden in de zorg. Hij is multimiljonair geworden in de in linkse kringen vermaledijde optiehandel, maar zou volgens een portret dat Reporter Online in 2014 van hem schetste 'socialistischer zijn dan een orthodoxe SP'er uit Oss'. Zijn jaarsalaris van 125 duizend euro als baas van de Schiedamse zorgverzekeraar DSW schenkt hij daarom vast aan een voedselbank. En nu breekt hij een lans voor de solidariteit tussen chronisch zieken en gezonden.

Maar hij rijdt ook een Maserati, drinkt enkel witte Bourgogne van het wijnhuis Madame Leflaive en draagt handgemaakte overhemden. Hij verdiende bij optiehandelaar Optiver een vermogen van 495 miljoen euro waarmee hij 33ste staat in de Quote 500. Hij zou bij wijze van spreken de premies van alle 570 duizend verzekerden bij DSW voor 2018 bijna zelf kunnen ophoesten. Maar zo gek is hij ook weer niet.

Wel verraste hij dinsdag iedereen met de aankondiging de zorgpremie voor 2018 net als het eigen risico te verlagen. Door elk jaar als eerste de nieuwe premie aan te kondigen wil hij bewijzen niet alleen sneller te kunnen rekenen dan de concurrentie maar ook geen zin te hebben in oeverloos vergaderen. En hij maakt er publicitair mooie sier mee. Als hij met die premie uit zijn slof schiet, zoals vorig jaar, valt hij zich geen buil. Er is toch nog geen vergelijkingsmateriaal. Als hij een keer de andere kant op stunt - zoals nu met de verlaging - zet hij de concurrentie meteen voor het blok.

Hij is een briljant marketingstrateeg. Vorig jaar kondigde DSW in een persbericht aan de premie met 9,25 euro per maand te verhogen. Nu kondigt DSW aan die met 6 euro per jaar te verlagen. Omdat verzekerden zich blindstaren op de absolute bedragen, leek de verhoging van in feite 10 procent voor 2017 mee te vallen en lijkt de verlaging van 0,46 procent voor 2018 veel forser.

DSW-directeur Chris Oomen. Beeld ANP
DSW-directeur Chris Oomen.Beeld ANP

In werkelijkheid is de premie voor dit jaar verhoogd van 98,75 naar 108 euro per maand. En nu wordt die per 1 januari met verlaagd tot 107,50 euro per maand. Zowel vorig jaar als dit jaar verraste Oomen de hele goegemeente. Een jaar geleden werd rekening gehouden met een verhoging van slechts 3,50 per maand in plaats van 9,25 euro. Nu werd gerekend op een verhoging van 7 euro per maand en komt DSW met een verlaging van twee kwartjes. Hij speelt quitte maar troeft toch iedereen af.

Slimme man die Oomen. Een ongeleid projectiel in verzekeringsland die in zijn woonplaats Delft aan landjepik doet en zich eerder keerde tegen de monsterfusie van de Amsterdamse ziekenhuizen AMC en VUMC. En nu heeft hij de toekomstige rechtse coalitie met de bijbel plus het 'kartel van de vier grote zorgverzekeraars' in verlegenheid gebracht met een verlaging van de premie en vooral het eigen risico.

De zorg heeft meer ex-optiehandelaren nodig. Alleen moeten hun sommetjes kritisch tegen het licht worden gehouden. Robin Hood is ook Sinterklaas niet.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden