Nieuws

DSM ziet winst en omzet groeien door economisch herstel

De omzet en winst van DSM zijn met tien procent gestegen in het laatste half jaar. De onderneming boekte 4,5 miljard euro omzet en een nettowinst van ruim 1 miljard euro. Ruim de helft daarvan was afkomstig van de verkoop van de afdeling voor harsen en functionele materialen voor onder meer de auto-industrie en scheepsbouw.

Marc van den Eerenbeemt
Voor opening van de beurshandel in Amsterdam maakte DSM bekend dat het zijn winstverwachting over 2021 naar boven bijstelt, naar 15 procent.  Beeld ANP
Voor opening van de beurshandel in Amsterdam maakte DSM bekend dat het zijn winstverwachting over 2021 naar boven bijstelt, naar 15 procent.Beeld ANP

Voor opening van de beurshandel in Amsterdam maakte DSM ook bekend dat het zijn winstverwachting over 2021 naar boven bijstelt, naar 15 procent. Die groei wordt vooral toegeschreven aan de grote vraag naar materialen, nu de economie na de lockdown weer aantrekt.

De industrie bouwt weer voorraden op, aldus een toelichting van het bedrijf. De omzetgroei in de afgelopen zes maanden was vooral toe te schrijven aan de verkoop van deze materialen, waarvan 33 procent meer richting kopers ging.

Voedingstak

Bij de voedingstak, die ruim drie keer groter is dan de materialendivisie, werd een plus genoteerd van 6 procent. DSM legt in haar toekomstplannen meer nadruk op de voedingslijn, die minder kwetsbaar zou zijn voor economische fluctuaties. Eerder dit jaar werd nog de geur- en smaakstoffendivisie van een Amerikaans biotechbedrijf overgenomen.

In mei werd samen met VDL Groep in Geleen de eerste productielocatie in Nederland geopend van filtermateriaal voor medische mondmaskers. Het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) van DSM groeide met 22 procent tot 925 miljoen euro.

DSM maakte vorige maand bekend dat het zijn hoofdkantoor zal verplaatsen van Heerlen naar Maastricht. Daarmee maakt het zich los van zijn wortels als voormalig mijnbouwbedrijf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden