DSM verslikt zich in vitaminepillen

Peter de Waard

Het was de deal van het jaar. In 1999 betaalde Numico - vooral bekend van zuivelproducten en babyvoeding onder de merknaam Nutricia - 2,6 miljard euro voor het Amerikaanse bedrijf General Nutrition Companies (GNC). Dit bedrijf produceerde voedingssupplementen zoals vitamine-A, -B en -C.

'Superslag', kopten de kranten. De beurskoers schoot omhoog, ondanks de hoge aankoopprijs. De melkboeren uit Zoetermeer zouden de mondiale medicijnmannen worden. De markt voor zelfmedicatie (vitaminepillen, kruidendranken en spierversterkers) zou jaarlijks met dubbele cijfers groeien. Mensen zouden in de toekomst hun gezondheid bewaken door dagelijks een serie pillen te slikken, zodat ze voor de lekkere trek naar de fastfood konden. Een jaar later werd met de aankoop van Rexall Sundown nog een tweede bijna even grote overname gedaan in de VS, waardoor Numico de grootste producent van vitaminepillen in de wereld werd.

De deal van het jaar bleek echter al snel de miskoop van het jaar te zijn. In 2000 zakte de markt voor vitaminepillen in. Numico had een kat in de zak gekocht. In 2001 werd topman Hans van der Wielen de laan uit gestuurd. Jan Bennink van Danone werd als redder in nood binnengehaald.

Die verkocht de Amerikaanse bedrijven weer, met enorme verliezen. Vervolgens greep hij de tot een nieuw dieptepunt gedaalde koers van het aandeel aan om zichzelf opties te laten toekennen. Toen zijn oude werkgever Danone in 2007 een bod op Numico deed en het bedrijf overnam, werd Bennink 100 miljoen euro rijker, waarmee hij het nationaal record 'graaien' nog vast in handen heeft.

En nu lijkt DSM zich in vitaminepillen te hebben verslikt. Vorige week meldde DSM dat de winst over 2014 is gedaald en dat in het laatste kwartaal zelfs verlies is geleden. Oorzaak is dat de productie van vitamine-E-pillen (een antioxidant die de menselijke cellen beschermt) niet concurrerend meer is. Dat is deels te wijten aan domme pech. De pillenfabriek staat in het Zwitserse Kaiseraugst. Na de koersexplosie van de Zwitserse frank moet die het afleggen tegen Chinese producenten, die de wereld overstromen met tienduizenden tonnen vitamine-E. DSM loopt nu het risico ook op de voedingssupplementendivisie te moeten afboeken, juist op een moment dat het onder vuur ligt van activistische aandeelhouders die het willen opsplitsen in een chemietak en biotechnologietak, omdat die op eigen houtje meer waarde zouden hebben.

Jan Bennink geeft inmiddels leiding aan Douwe Egberts Beeld anp
Jan Bennink geeft inmiddels leiding aan Douwe EgbertsBeeld anp

Tot nu toe heeft topman Feike Sijbesma geen krimp gegeven. Hopelijk kan hij de splitsers, hedgers en graaiers van zich af blijven slaan, maar als beursbedrijf is DSM overgeleverd aan de heidenen die niet eindeloos wachten totdat, zoals Sijbesma hoopt, chemie en biotechnologie synergie bereiken met de productie van bioplastics.

Voor een beursfonds is het verschil tussen deal en miskoop van het jaar heel klein.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden