DSM troost beleggers met verdubbeling van de winst

Chemieconcern DSM was dinsdag een van de weinige ondernemingen met troostrijk nieuws voor beleggers. Het meldde een verdubbeling van de winst. Dat was vooral te danken aan de verkoop van een paar bedrijfsonderdelen. De koers van het aandeel DSM steeg op een dalende beurs met 0,3 procent.

AMSTERDAM - In de eerste helft van 2010 verdiende DSM 279 miljoen euro, in de eerste helft van dit jaar 558 miljoen. Daarvan was 220 miljoen te danken aan de verkoop van bedrijfsonderdelen. Als dat niet wordt meegerekend, resteert een winst van 338 miljoen, nog altijd een stijging van 12 procent. De omzet steeg met 11 procent tot 4,5 miljard euro.


De grootste divisie, Nutrition, dat onder meer vitaminepreparaten en ingrediënten voor voedingsmiddelen- en veevoerindustrie maakt, draaide beter dan ooit. Ook het bedrijf Martek, dat dit jaar werd overgenomen en aan deze divisie werd toegevoegd, 'leverde een uitstekende prestatie'.


Het concern verwacht dit jaar sterk te presteren. Alle divisies doen het goed, maar over Nutrition is DSM het meest te spreken. DSM verwacht dat het 'positieve momentum' bij Nutrition aanhoudt. Goede volumes, prijsverhogingen en verdere kostenbesparingen moeten daarbij deels opwegen tegen schommelingen in de dollar en de frank.


Vorige week werd bekend dat DSM in de markt is om het veevoerbedrijf Provimi over te nemen. Samen met het Nederlandse veevoerconcern Nutreco zou DSM dat makkelijk kunnen financieren. Analisten verwachten dat Provimi - een in Rotterdam gevestigd bedrijf met een omzet van 1,6 miljard euro per jaar - tussen de 1,4 miljard en 2 miljard euro zal kosten. Maar hoe het staat met de onderhandelingen, daar doet Nutreco noch DSM enige mededeling over. Ze houden zich bij hun eerdere statement: als Provimi te koop komt, zullen ze samen een bod overwegen.


Provimi is een oud Nederlands bedrijf, gesticht in 1927 in Rotterdam door een groep boeren. In 1971 kwam het in Amerikaanse, later in Franse handen, maar sinds 2001 staat het weer op zichzelf. In 2007 draaiden Nutreco en Provimi al om elkaar heen. De een zou de ander willen kopen, of andersom. Maar uiteindelijk kocht durfkapitalist Permira 70 procent van de aandelen. Permira is in Nederland bekend als een van de eigenaren van Maxeda, het winkelconcern dat vroeger Vendex KBB heette.


Analist Michel Veul van SNS Securities wijst erop dat een gezamenlijk bod van Nutreco en DSM nog knap lastig kan worden. De mooiste bedrijfsonderdelen van Provimi zijn de fabrieken in Brazilië, Rusland en India, stelt Veul. Alleen: die zijn voor zowel DSM als Nutreco interessant. Veul denkt dat Provimi zelf de voorkeur geeft aan DSM, dat sterk aanwezig is in China, een groeimarkt die voor Provimi nog een witte vlek is.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden