DSM schrapt duizend banen bij Gist-brocades

DSM schrapt duizend banen bij zijn penicilline-fabrikant Gist-brocades. Het bedrijf heeft te lijden onder kelderende prijzen voor het antibioticum, waarvan het 's werelds grootste producent is....

De sanering is geen verrassing. DSM heeft meermalen aangekondigd dat de divisie 'life sciences' goedkoper moet gaan opereren en dat er fabrieken gesloten zouden worden. Toch reageerden beleggers aanvankelijk enthousiast: de koers steeg meteen na het uitkomen van het nieuws met 2 procent. Maar uiteindelijk verliet het aandeel de beurs op 32,35 euro, een winst van drie eurocent.

'Het is verrassend dat ze bij DSM de problemen toch zo serieus nemen. Het is een goeie zaak dat ze inzien dat de problemen van structurele aard zijn', zegt Geert Jan Hoppes, beleggingsanalist bij effectenhuis Stroeve.

De reorganisatie van de divisie in Delft zal twee tot drie jaar duren en 102 miljoen euro kosten. Daarvoor zet het bedrijf 30 miljoen euro apart, die over het vierde kwartaal van 1999 geboekt zullen worden. Al met al komen de buitengewone lasten over 1999 hierdoor uit op 13 miljoen euro. Anti-Infectives moet in enkele jaren de winstgevendheid opkrikken naar het streefniveau van 15 procent rendement op geïnvesteerd vermogen. Per jaar wil DSM 40 miljoen euro besparen.

DSM nam Gist-brocades in 1998 over om zijn activiteiten op het gebied van life sciences uit te breiden. Die renderen beter dan de basischemie, waarin DSM van oudsher actief is. De andere activiteiten van Gist presterengoed: de ingrediënten voor levensmiddelen brengen relatief veel op.

Al met al werken er nu 22 duizend mensen bij DSM. Daarvan zijn er 3200 in dienst van Gist. Van de tien fabrieken wereldwijd waar penicilline gemaakt wordt, gaan er vier dicht. Een daarvan is in Delft, waar enkele honderden arbeidsplaatsen vervallen. Van gedwongen ontslagen is vooralsnog geen sprake.

Ook in Mexico, Peru en Zweden sluit DSM fabrieken. In Delft wordt de productie van ruwe penicilline in één fabriek gestaakt en verplaatst naar een andere. Met de sluiting van de vier fabrieken zijn ruim driehonderd arbeidsplaatsen gemoeid. Over de andere fabrieken moet nog een beslissing vallen, aldus DSM.

Bestuurder Henk Walravens van FNV Bondgenoten erkent dat DSM zich gedwongen ziet tot herstructurering. Hij verwacht dat de reorganisatie zorgvuldig zal verlopen, 'zoals dat bij DSM gebruikelijk is'. CNV Voeding is minder positief. De bond is er nog niet van overtuigd dat in Delft honderden banen weg moeten en vreest dat het moeilijk zal zijn om de betrokken werknemers te herplaatsen. Vakbond De Unie vindt dat het bedrijf te laat en laks reageert op de verslechterde omstandigheden op de penicillinemarkt.

DSM-bestuursvoorzitter Peter Elverding stelde begin oktober dat het banenverlies zoveel mogelijk via natuurlijk verloop zou worden opgevangen. Dat kan in vele gevallen ook, omdat er bij het chemieconcern ook werk bij komt. Toch kan DSM niet uitsluiten dat er gedwongen ontslagen vallen.

In oktober speelde DSM nog iets meer dan quitte op zijn penicilline met een prijs van 9,50 à 10 dollar per standaardeenheid. Beneden de 9 dollar - waarop de prijs nu staat - maakt het bedrijf verlies op het product. Na de reorganisatie moet penicilline bij 10 dollar dezelfde winst opleveren als andere producten van het concern.

De prijzen zijn zo sterk gedaald doordat er te veel penicilline gemaakt wordt. Vooral Indiase en Chinese antibiotica-fabrikanten overstromen de markt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.