DSM paait beleggers met hoog dividend

Onder druk van de grote aandeelhouders gooit DSM het dividendbeleid om. Om al te grote schommelingen te voorkomen, keert het Limburgse chemieconcern voortaan 16 tot 20 procent uit van de cash flow....

Van onze verslaggever

HEERLEN

'We vinden dividend even waardevol als investeringen', stelde bestuursvoorzitter S. de Bree gisteren tijdens een toelichting op de jaarcijfers. DSM behaalde over 1996 een winst van 720 miljoen gulden, 33 procent minder dan de 1071 miljoen over het recordjaar 1995.

De daling werd veroorzaakt door een combinatie van lagere marges en hoge grondstofprijzen. De omzet van DSM bedroeg 10,3 miljard gulden tegen 9,8 miljard in 1995. Het rendement op het geïnvesteerd vermogen, DSM's belangrijkste criterium, lag met 14,6 procent net onder het streefpercentage van 15.

Juist de enorme winstschommelingen van het cyclische chemiebedrijf waren, zo bleek gisteren, verantwoordelijk voor een 'onhelder dividendbeleid'. DSM probeerde de ergst schommelingen al op te vangen. Zo werd tot ieders verbazing in 1993, toen DSM 118 miljoen verlies maakte, toch nog 1,50 gulden dividend per aandeel uitbetaald.

'Uit contacten met beleggers bleek dat ze het dividend toch te onvoorspelbaar vonden', zei De Bree. 'Ik was daar eerst verbaasd en geïrriteerd over, maar als iedereen het zegt moet je er toch rekening mee houden.' Volgens de nieuwe methode had DSM in 1993 liefst 4 gulden aan dividend moeten uitkeren. Dit jaar krijgen beleggers 9 gulden per aandeel.

Het is DSM niet zozeer te doen om een hogere beurskoers te creëren, stelde De Bree. 'We wilden een adequate reactie geven op die aandeelhouders die we voor onze onderneming van belang achten', zei De Bree. Zijn collega L. Ligthart, verantwoordelijk voor de financiën, voegde eraan toe 'dat het wel belangrijk is dat die ons aandeel in hun portefeuille houden. Een hogere koers is alleen meegenomen.'

In totaal staan er 29 miljoen aandelen DSM uit. Vorig jaar werden op de effectenbeurs ongeveer twee keer zoveel aandelen verhandeld. 'Dat is aanzienlijk meer dan bij andere fondsen', zei De Bree na zijn presentatie. 'Er is heel veel volatiliteit. DSM is nu een speculatief aandeel. Beheerders van aandelenportefeuilles, voornamelijk van Nederlandse institutionele beleggers, vertelden ons dat ze worden afgerekend op rendement. Dat kunnen ze bereiken door hoger dividend of door de verkoop van aandelen.'

DSM wil beleggers ook de mogelijkheid geven belastingvrij stock-dividend te nemen in plaats van dividend in contanten. Daartoe zal DSM op kleine schaal eigen aandelen inkopen.

Volgens financieel bestuurder Ligthart is een constructie met een bank bedacht om te voorkomen dat DSM belasting moet betalen voor het verschil tussen nominale waarde en beurswaarde. De bank koopt de aandelen op de beurs, verkoopt ze met korting aan DSM en mag daarvoor belasting terugvorderen, omdat DSM die korting juist weer als belasting afdraagt. 'Vraag niet hoe het kan', zei Ligthart, 'maar we hebben toestemming van de belastingdienst.'

Opmerkelijk genoeg vermeed De Bree het woord shareholders value, het toverwoord van beursvennootschappen als Philips. De Bree sprak over corporate governance en business value om aan te geven dat er meer is dan het belang van aandeelhouders. 'Shareholders value is een veel te eng begrip. Wij hebben als structuurvennootschap alleen al de wettelijk plicht om rekening te houden met alle belanghebbenden, waaronder werknemers en klanten.'

Over de vooruitzichten van DSM wilde De Bree weinig kwijt. Omdat de marges voor polymeren zich geleidelijk verbeteren, verwachtte hij over het eerste half jaar een vergelijkbaar resultaat als het eerste halfjaar van 1996. De margedaling bij polymeren, harde plastics die worden gebruikt voor auto's, verpakkingen en elektrische apparaten, was verantwoordelijk voor een daling van het bedrijfsresultaat van die activiteit van 799 naar 243 miljoen gulden. Het bedrijfsresultaat van de hele groep daalde vorig jaar van 1522 naar 998 miljoen.

De Bree vond het vanwege onzekerheden rond dollarkoers, olieprijzen en economische groei nog te vroeg om een uitspraak te doen over de resultaten over heel 1997.

DSM, zo maakte De Bree duidelijk, wil wel internationaliseren. Begin volgende eeuw moet 20 procent van de omzet uit Noord-Amerika komen en 20 procent uit Azië. Nu is dat respectievelijk 16 en 13 procent. Om dat te bereiken wil DSM ook meer in die gebieden gaan produceren, maar dat hoeft volgens De Bree niet ten koste te gaan van de productie in Europa.

De Bree toonde zijn grote interesse voor enkele van de onlangs te koop aangeboden chemie-onderdelen van Unilever. 'We zijn zeer geïnteresseerd om te kijken naar deze tamelijk onverwachte wending. We kijken naar wat bij ons past.'

De Bree noemde na de persconferentie het Amerikaanse National Starch and Chemical (industriële kleefstoffen en harsen) met 8500 werknemers en Unichema International in Gouda met 1600 werknemers en verwerker van natuurlijke oliën en vetten als goede mogelijkheden. 'Van Quest International zijn we niet hoogzwanger', zei De Bree over een derde Unilever-bedrijf dat in de etalage ligt. Het Naardense Quest maakt geur- en smaakstoffen met ongeveer 4400 mensen. Voor een belangrijk deel zou DSM zo'n aankoop direct uit eigen kas financieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden