DSM gaat biobrandstof uit maïs maken

DSM gaat samen met het Amerikaanse bedrijf POET biobrandstof maken uit oneetbare resten van maïs. Het Nederlandse chemiebedrijf is daarmee een van de eerste ter wereld die de zogenoemde 'geavanceerde' of 'tweede generatie' biobrandstof gaat produceren. Dat maakte de onderneming maandag bekend.

ANP/Redactie
null Beeld

De bio-ethanol die de bedrijven willen produceren, zal worden gemaakt uit oogstresten van maïsplanten, zoals stelen en bladeren, met behulp van een biologisch proces. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een reactie van water en enzymen. Het resultaat is 'geavanceerde' biobrandstof, omdat biomateriaal wordt gebruikt dat geen voedingswaarde meer heeft.

Winstgevend in 2014
De productie moet in de tweede helft van 2013 op gang komen in een fabriek in het Amerikaanse South Dakota, die speciaal hiervoor wordt gebouwd. DSM en POET investeren in eerste instantie samen 250 miljoen dollar (192 miljoen euro) voor een jaarlijkse productie van 75 tot 95 miljoen liter bio-ethanol. De combinatie moet in 2014 winstgevend zijn.

DSM-topman Feike Sijbesma sprak van een 'strategische mijlpaal' voor DSM en een belangrijke stap in de richting van een bio-economie. 'Wij praten niet alleen over een bio-based economy, maar gaan daar nu echt iets voor doen'.

Groot potentieel
DSM denkt dat bio-brandstof een groot commercieel potentieel heeft. Volgens projecties van de Amerikaanse overheid zou de productie van bio-ethanol in 2022 alleen al in de Verenigde Staten 60 miljard liter kunnen bedragen. Hiervoor zouden 350 tot 400 nieuwe bioraffinaderijen moeten worden gebouwd om aan de vraag te voldoen.

Het samenwerkingsverband van DSM en POET zou een jaarlijkse omzet van tegen de 100 miljoen dollar kunnen realiseren. Daarbovenop komen inkomsten uit licentie-overeenkomsten. Daarbij zou de technologie ook aan andere fabrieken van POET en aan derde partijen kunnen worden doorverkocht. Hoe hoog deze inkomsten zouden kunnen zijn, wilde Sijbesma maandag niet inschatten.

Ethanol
POET is momenteel een van de grootste producenten van ('gewone') ethanol ter wereld. De onderneming heeft 26 productielocaties in de VS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden