DSM - De Sigmund Methode

Sigmund, de kleine psychiater van de Volkskrant, heeft een nieuw standaardwerk geschreven.

Peter de Wit Uitgeverij De Harmonie,


978076168708, euro 17,50


Onlangs verscheen DSM-5, de nieuwste versie van het wereldwijde handboek voor de psychiatrie. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Het is een 991 pagina's tellende lijst met beschrijvingen van psychiatrische aandoeningen.


Maar DSM kan in de psychiatrie ook voor iets anders staan: De Sigmund Methode. De kleine psychiater van tekenaar Peter de Wit wilde als wetenschapper niet achterblijven en schreef een 'Definitief diagnostisch naslagwerk om iedereen gek te verklaren'. Voorzien van nuttige illustraties en 140 bladzijden dik, met een register dat strekt van Aanstelleritis tot Zoöfobie.


'De gekken eisen allemaal hun eigen persoonlijke etiketje, iets dat ze bijzonder maakt. Paranoïde persoonlijkheidsstoornis, neuroleptische tardieve dyskinesie, trichotillomanie of obsessieve-compulsieve stoornis. Het moet in elk geval een interessante naam hebben met veel lettergrepen.' Aldus Sigmund, die zelf de voorkeur geeft aan makkelijk te begrijpen betitelingen als Complimentjescomplex en Nordicwalkingstoornis.


Er zitten verfijnde varianten in zijn lijst, zoals de Bridget Maasland-Fobie resp. Linda de Mol-Fobie, waarbij patiënten bang zijn dat hun geslachtsdeel in handen komt van een van voornoemde dames.


Dat schrijver en tekenaar Peter de Wit geen hoge dunk heeft van de zielenknijperij blijkt uit bijna elke zin in dit handboek. 'Een psychiater is een persoon die zich arts noemt en die gezegend is met een rijke fantasie.'


Fantaseren leidt weer tot factureren, dus Sigmund is fel tegenstander van de zogeheten Oplossingsgerichte therapie. 'Bij deze vorm van behandeling gaat men zelfs zover dat de patiënt geen patiënt meer wordt genoemd, maar cliënt! En, hou u vast, deze 'cliënt' wordt gezien als de deskundige van zijn eigen problematiek die vervolgens zelf op zoek moet gaan naar oplossingen.'


Als de neurotische mens aan zelfhulp gaat doen, is de psychiater overbodig verklaard.


De grote Freud komt ook nog even langs in dit definitieve diagnostische naslagwerk om iedereen gek te verklaren. Bij het lemma Geluk staat een stripje waarin drie patiënten van Sigmund zeggen gelukkig te zijn en de hele wereld aan te kunnen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.


De kleine psychiater hangt mistroostig aan de bar.


Freud: 'Slechte dag gehad?'


Sigmund: 'Schei uit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden