DSK

Haar versie. De vergadering is afgelopen. Ze staat op. Hij ook. Zonder waarschuwing legt hij zijn handen om haar middel, trekt haar van achter naar zich toe, doet een stap naar voren, drukt zijn kruis tegen haar billen en houdt haar in die positie een poosje vast.


Zijn versie. De vergadering is afgelopen. Ze staat op. Hij ook. Hij legt hoffelijk zijn hand lichtjes op haar rug en begeleidt haar de vergaderzaal uit.


Haar versie wint, bij de interne inspecteurs. Zijn baas zegt dat niets bewezen is. Hij zegt dat het onderzoek rammelt. Maar in 2005 staat het vertrouwelijke onderzoeksverslag, vol verhalen van andere vrouwen die zich ook onbetamelijk benaderd achten, in de krant, en gooit Ruud Lubbers de handdoek in de ring. Hij treedt terug als voorzitter van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Zijn carrière is voorbij.


Wat er echt gebeurd is? Geen idee. Maar de les was een belangrijke voor grijpgrage mannen: houd je handen in je zakken en de deur van je kamer open in internationale organisaties met hun Anglo-Amerikaanse mores. Want ze mogen het op het Europese continent dan wel preuts en burgerlijk vinden om je dik te maken over seks buiten de lijntjes, elders gelden Amerikaanse normen.


En Amerikanen zijn gek op de combinatie man-seks, vooral als de man machtig is. Zo bespeurde ik een hoop opwinding over de vondst van porno in de villa van Osama bin Laden. Met als hoogtepunt de voorpagina van The New York Post met de weergaloze kop Osama bin Wankin'.


Toen Dominique Strauss-Kahn in 2007 naar het IMF vertrok, kreeg hij de vaderlijke raad van een Franse journalist zijn appetijt voor vrouwen in te tomen, want DSK 'dringt te zeer aan' bij de dames. Dat een Europese journalist zoiets opschreef, was uniek. (DSK sloeg het advies overigens in de wind en sliep bij het IMF met een Hongaarse ondergeschikte; hij kwam ermee weg.)


Toen ik eind jaren negentig in Brussel ging werken, werd onder vrouwelijke journalisten enkel gefluisterd dat je 'moet oppassen met DSK', toen een bejubeld minister van Financiën. Wat dat 'oppassen' behelsde, bleef schimmig, maar voor de zekerheid ging ik bij een persontmoeting op de achterste rij zitten. Je weet maar nooit of zo'n man midden onder een uiteenzetting over de euro zijn hemd openscheurt en brullend een vrouw aan heur haar wegsleurt.


Ik vond dat toen een grappige gedachte, maar laat DSK nu zijn opgepakt op de beschuldiging dat hij in zijn Amerikaanse hotelsuite naakt een kamenierster zou hebben besprongen en naar zijn bed zou hebben gesleept. Met Anglo-Amerikaanse preutsheid heeft dat weinig meer te maken. DSK zit in de cel. De eerste 'can you bail me out'-grap was binnen een uur gemaakt.


Maar waarom zou een man die op het punt staat namens het IMF Griekenland te redden, en vervolgens namens de Franse socialisten Nicolas Sarkozy te wippen, alles riskeren voor een nummertje? Gek geworden? Erin geluisd?


Geen idee. Mannen zijn weerloos tegen beschuldigingen van seksuele misdragingen. En vrouwen zijn weerloos tegen opdringerige mannen in machtige posities. Het wachten is op de beelden van de beveiligingscamera uit het Sofitel op YouTube.


Er zit één onweersproken element in de berichtgeving dat schokkend genoeg is: de hotelsuite van kaviaar-socialist DSK kost drieduizend dollar. Per nacht. Schrap een paar van die logeerpartijtjes en je hebt een kredietlijn voor een middelgroot land. Of busladingen prostituees.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden