DSK kan in Frankrijk lange celstraf krijgen

Dominique Strauss-Kahn is maandagavond in Lille bijna acht uur lang door drie onderzoeksrechters verhoord vanwege de Carlton-zaak. Hij wordt er van verdacht een prostitutienetwerk mede in stand te hebben gehouden.

PARIJS - Op het vergrijp waarvan hij in Lille wordt verdacht, staat een maximumstraf van twintig jaar. Het is in Frankrijk niet verboden gebruik te maken van de diensten van prostituees. Op prostitutie staat wel straf, souteneurs kunnen ook veroordeeld worden.

Strauss-Kahn nam de afgelopen jaren zowel in Parijs als in Washington een aantal malen deel aan zogeheten 'libertijnse avonden' met jonge vrouwen. Die vrouwen werden geleverd door kennissen uit de omgeving van Lille. Dat waren zakenmensen en een voormalig politieman die naar zijn gunsten dongen. Hotel Carlton in Lille fungeerde daarbij als distributiepunt.

Volgens Strauss-Kahn wist hij niet beter of die vrouwen waren vriendinnen van deze mannen, die hun diensten vrijwillig aanboden. Dat daarmee geld gemoeid was, onttrok zich volgens hem volledig aan zijn waarneming. Temeer omdat een deel van de vrouwen aan hem werd gepresenteerd door Christophe Lagarde, voormalig departementaal politiechef.

Die versie van de feiten wordt in twijfel getrokken door getuigenissen van sommigen van de vrouwen. DSK zou bij een van de call-girls naar haar tarieven voor meer intieme handelingen hebben geïnformeerd. Ook is een sms gevonden waarin DSK in weinig verhullende termen een van de vrouwen aanbeveelt bij een vriend. Maar er zijn ook vrouwen die volhouden dat Strauss-Kahn niets afwist van de betalingen - afrekenen gebeurde discreet.

Strauss-Kahn probeerde de afgelopen maanden juist voorzichtig weer wat in de openbaarheid te komen. Hij hield een aantal malen lezingen over economische onderwerpen. De eerste was in december in China. Bij zijn lezing in Cambridge, eerder deze maand, werd fel geprotesteerd. Een debat met Claude Juncker in het Europees Parlement in Brussel, dat dinsdag zou worden gehouden, is afgelast.

In eigen land heeft hij - afgezien van één tv-interview na het einde van zijn Amerikaanse huisarrest - sinds de Sofitel-affaire geen publieke optredens gehad. Het voordeel van de twijfel, dat hem eerst werd gegeven, is door de Carlton-zaak verdampt.

Het verhoor van Strauss-Kahn in Lille was twee dagen eerder dan aangekondigd. Wellicht was dat om de voormalige topman van het IMF in staat te stellen het begin van zijn proces in New York te volgen. DSK werd er van beschuldigd zich op 14 mei van het vorig jaar in hotel Sofitel te hebben vergrepen aan Nafissatou Diallo, een vrouw van 33 jaar die zijn kamer kwam schoonmaken. Die beschuldiging kon niet worden bewezen. Na de strafzaak werd een burgerlijke procedure aangespannen waarin Diallo een nog onbekend bedrag van enkele miljoenen euro's schadevergoeding vraagt.

De bekende Amerikaanse strafpleiter Alan Dershowitz voorspelt in een in juni te verschijnen boek (The Scandal that brought down Dominique Strauss-Kahn) dat de advocaten van beide partijen een financieel akkoord zullen overeenkomen en dat de waarheid nooit bekend wordt. Hij noemt het ongeloofwaardig dat 'een kamermeisje, gevallen voor de charme van DSK, zou hebben besloten uit pure welwillendheid hem oraal te bevredigen. Die veronderstelling is een belediging van de menselijke intelligentie en van die van juryleden en rechters.' Hij houdt het op ruzie over het tarief voor betaalde seks.

Anne Sinclair, de vrouw van Strauss-Kahn die hem door dik en dun steunde, is sinds kort hoofdredactrice van nieuwswebsite le Huffington Post. Ze schuift regelmatig aan bij praatprogramma's op de Franse tv.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden