DSK bracht imago eigenhandig om zeep

Een flitsende carrière in de internationale financiële wereld, topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de gedoodverfde opvolger van president Nicolas Sarkozy. De charmante Dominique Strauss-Kahn had het allemaal. Totdat hij een misstap te veel zette.

Dominique Strauss-Kahn.Beeld ANP

Het nieuws dat Dominique Strauss-Kahn, de topman van het IMF, uit een vliegtuig was geplukt door Amerikaanse agenten, in verband met een aanklacht voor verkrachting, veroorzaakte aanvankelijk vooral een schok in de financiële wereld. Europa zat middenin de schuldencrisis en DSK speelde een cruciale rol op het economische wereldtoneel. De berichtgeving over de zaak veranderde echter al snel in een spektakel waarin de ranzige details de toeschouwers om de oren vlogen.

DSK zou in een kamer van het Sofitel hotel in Manhattan een kamermeisje, de Guineese Nafissatou Diallo, gedwongen hebben tot orale seks. De wereldpers sloeg zijn kampen op in New York en in een mum van tijd wist iedereen waar de initialen DSK voor stonden. En hoewel de details van de vermeende verkrachting ronduit stuitend waren, bleef DSK bij velen het voordeel van de twijfel genieten.

Beperkte imagoschade
DSK werd aanvankelijk vastgezet in een cel wegens 'vluchtgevaarlijk', maar mocht van de rechter al snel op borgtocht een luxe appartement betrekken in New York. Zijn advocaten beten zich intussen vast in de reputatie van het kamermeisje, die beticht werd van valse getuigenissen en in de pers al snel een bedenkelijk imago kreeg aangemeten. Diallo zou uit zijn geweest op het geld van de Fransman, ze zou vaker haar lichaam verkopen tegen betaling. Het zielige kamermeisje werd al snel 'de uitgekookte kamermeid die had gepoogd een respectabel man ten val te brengen'. Wat DSK ook hielp zijn imagoschade in te perken, was de onvoorwaardelijke steun van zijn vrouw Anne Sinclair, een gerenommeerde Franse journaliste.

Bovendien bleven vele invloedrijke Fransen, waaronder aanhangers van de Parti Socialiste (PS), trouw aan DSK. Zij zagen in DSK de nieuwe Franse president. Daarnaast werd de aanpak van DSK door de Amerikaanse autoriteiten in Frankrijk als 'puriteins' weggezet. Want Amerikanen hielden er nu eenmaal een andere seksuele moraal op na. Kortom: DSK was dan wel afgetreden bij het IMF, zijn imago was intact.

Tristane Banon
Op het moment dat de rechtszaak tegen DSK echter 180 graden leek te keren en vrijspraak in het verschiet lag, dook een andere, evenmin frisse zaak tegen hem op. Waar Diaollo werd weggezet als onbetrouwbare getuige en een fantaste, deed deze nieuwe aantijging verdacht veel denken aan de New Yorkse zedenzaak. Dit keer was het een Française, de jonge schrijfster Tristane Banon (32) die haar landgenoot eveneens beschuldigde van poging tot verkrachting. De feiten dateerden uit 2003, maar volgens Banon durfde ze niet eerder naar buiten te komen. Het was immers haar woord tegen dat van zwaargewicht DSK.

Opnieuw doken DSK's advocaten op de aanklaagster. En opnieuw met succes. Details die naar buiten werden gebracht over de schrijfster zetten haar weg als een labiel vogeltje. Dat haar moeder eveneens een 'vrijwillige' relatie met haar dochters vermeende belager had gehad, werkte ook niet in Banons voordeel. Opnieuw werd de aanklacht geseponeerd, en opnieuw kwam DSK als winnaar uit de bus.

De barstjes in Strauss-Kahns imago van de charmeur en vrouwenliefhebber-zonder-bijbedoelingen beginnen echter in de loop van 2011 zichtbaar te worden. Verhalen doken op over DSK in zijn tijd als topman bij het IMF. Minstens één ondergeschikte, de Hongaarse Piroska Nagy, zou een affaire met hem gehad hebben. Bovendien is het in de Franse media een publiek geheim dat DSK moeite heeft zijn handen thuis te houden. Uit discretie en deels uit respect voor de politicus, publiceerde men daar nooit over. Maar intussen bleven de berichten over DSK's appetijt naar buiten komen, totdat het een vrijwel constante stroom werd.

Carlton-affaire
De fatale klap werd DSK echter toegebracht door de zogenaamde Carlton-affaire. De Franse justitie onderzoekt de betrokkenheid van DSK bij een zogenaamde prostitutie-ring. Hierbij werden jonge vrouwen vanuit het Carlton-hotel in Lille naar onder andere Strauss-Kahn gestuurd, waarna de zakelijke of politieke relatie de rekening betaalde. En hoewel prostitutie in Frankrijk niet strafbaar is, is het souteneurschap dat wel. DSK speelt opnieuw de vermoorde onschuld en heeft opnieuw zijn team advocaten ingezet. DSK ontkent niet deel te hebben genomen aan de 'libertijnse avondjes', hij ontkent echter geweten te hebben dat de vrouwen betaald werden voor hun diensten, en zegt te geloven hen zelf verleid te hebben.

Dit keer is DSK echter het voordeel van de twijfel kwijt. Een keer rook zonder vuur wil de publieke opinie nog wel aanvaarden, maar DSK werd door alle verschillende affaires aangeschoten wild. Zelfs zijn trouwe achterban bij de PS heeft hem laten vallen, en presidentskandidaat François Hollande heeft zelfs openlijk afstand van hem gedaan. Ook internationaal is DSK uiterst impopulair. Zo werd hij tijdens een lezing in Cambridge vorige week uitgejouwd en werd een bezoek aan het Europese Parlement zelfs helemaal geschrapt.

Als DSK in Frankrijk schuldig wordt bevonden, riskeert hij 20 jaar cel. In Amerika kan de zaak hem miljoenen dollars aan schadevergoeding gaan kosten. Uitspraken in beide zaken worden binnen enkele weken verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden