DSB haalde wanbetalers uit boeken

Amsterdam Dirk Scheringa heeft de voorganger van Gerrit Zalm bij DSB Bank ontslagen omdat hij weigerde mee te werken aan het verfraaien van de cijfers....

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Financieel directeur Jaap van Dijk, die eind 2007 vertrok, schrijft dit in een verklaring naar aanleiding van zijn onverwachte vertrek bij DSB Bank.

Het Financieele Dagblad heeft dit document, gericht aan de raad van commissarissen, donderdag op zijn site gezet. De verklaring laat zien dat met name commercieel directeur Van Goor een belangrijke rol speelde bij het wegpoetsen van een groep klanten met betalingsproblemen. Van Dijk schrijft dat Van Goor zonder zijn medeweten deze groep wanbetalers op nul had gezet. Hierdoor viel de buffer die de bank moest aanhouden voor dubieuze debiteuren vrij.

Het was voor DSB Bank van belang fraaie cijfers te tonen, omdat de bank de hypotheken moest doorverkopen (securitiseren). Om meer geld voor nieuwe leningen binnen te krijgen, was DSB grotendeels afhankelijk van de securitisatiemarkt.

Volgens Scheringa en Van Goor zou zo’n 25 miljoen euro vrijvallen als de wanbetalers die een zogeheten looncessie hadden getekend, niet meer meetelden. Bij een looncessie krijgt de bank het recht een deel van het loon van de klant direct te innen. Volgens financieel directeur Van Dijk zou het meewegen van de looncessie ten hoogste 10 miljoen euro opleveren.

Van Dijk, die ook plaatsvervangend voorzitter was van de raad van bestuur, liet dit uitzoeken door huisaccountant Ernst & Young. Scheringa zag niets in dit onderzoek en schakelde – zonder dat aan Van Dijk te vertellen – accountant BDO in. Zo hoopte hij op een gunstiger uitkomst.

Verrast
De verklaring van Van Dijk geeft een inkijkje in de conflicten die de top van de bank in Wognum in tweeën splitsten. ‘De raad van bestuur opereert niet meer als een team’, schrijft Van Dijk. Aan de ene kant stonden Van Dijk en bestuurslid Reggie de Jong, aan de andere Van Goor en Scheringa. De Jong vertrok tegelijkertijd met Van Dijk.

Keer op keer worden De Jong en Van Dijk verrast door acties van Scheringa en Van Goor. Zo klaagt Van Dijk dat het hoofd van de afdeling controlling een bonus zou krijgen als hij een goede redenering kon verzinnen om een bepaalde voorziening te kunnen laten vrijvallen.

De Nederlandsche Bank wist van deze en andere problemen bij DSB. De toezichthouder hoopte dat Gerrit Zalm, die Van Dijk in 2008 opvolgen, orde op zaken zou stellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden